Paroubek: Nechám třetí pokus ODS

Veronika Suchá, ČTK
3. 1. 2007 16:47
Praha - ČSSD má návrh, jak řešit politický pat. Druhou Topolánkovu vládu nepodpoří. Třetí pokus je ale ochotná přenechat opět premiérovi z ODS.

Prezident Václav Klaus už zareagoval na žádost Jiřího Paroubka o schůzku a zítra dopoledne ho přijme na Pražském hradě. Předseda ČSSD Klausovi plán ČSSD detailně představí.

ODS se nelíbí, že plán předen zatracuje současný pokus o vládu a není tak prý "na pořadu dne". Lidovci jsou k návrhu o něco smířlivější. Jejich předseda Jiří Čunek jej vnímá jako nabídku k dialogu.

Podle návrhu ČSSD by ještě před třetím pokusem o sestavení vlády rezignoval současný předseda sněmovny Miloslav Vlček, s tímto slibem totiž svou funkci získal.

"Sociální demokracie však bude jednoznačně usilovat o jeho následující novou volbu," uvádí se v prohlášení ČSSD. Předseda sněmovny by pak prezidentovi republiky doporučil, aby třetím pokusem o sestavení vlády jmenoval člověka, kterého by předtím vybralo vedení ODS.

INFOGRAFIKA

Co chce ČSSD?

  • ČSSD neumožní získat druhé vládě Mirka Topolánka (ODS) důvěru
  • sociální demokrat Miloslav Vlček dodrží slib a odstoupí z čela Poslanecké sněmovny
  • ještě v průběhu druhého pokusu o složení kabinetu bude zvolen nový předseda sněmovny - ČSSD bude usilovat o znovuzvolení Vlčka
  • ČSSD předpokládá, že Topolánkův kabinet nezíská důvěru, poté navrhne ODS a KDU-ČSL obnovení jednání o společné vládě
  • jedinou podmínkou ČSSD je, že strany se na vládě včetně funkce premiéra musí dohodnout do týdne od vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka
  • následně nový předseda Poslanecké sněmovny zvolený za ČSSD navrhne prezidentovi republiky jmenovat premiérem ve třetím pokusu politika, kterého vybere výkonná rada ODS
  • pokud tuto nabídku ODS a KDU-ČSL nepřijmou nebo do sedmi dnů od vyslovení nedůvěry nepodepíší dohodu o vládě, je ČSSD připravena sestavit menšinovou vládu a ucházet se s s ní o důvěru Poslanecké sněmovny

ČSSD je připravena sestavit i vlastní menšinovou vládu

ČSSD chce znovu jednat s ODS a lidovci. "V této souvislosti si dává ČSSD jedinou podmínku - dohoda o vládě, a to včetně návrhu na obsazení postu premiéra, musí být zmíněnými stranami dosažena do sedmi dnů od vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka," píše se ve zprávě.

Pokud ovšem strany tento návrh nepřijmou, je ČSSD připravena sestavit menšinovou vládu a ucházet se s ní o důvěru poslanců.

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř novinářům řekl, že nyní je na stole návrh na jmenování koaliční vlády  Mirka Topolánka. "Pan předseda Paroubek stále přichází s nějakými návrhy, zvláště v situacích, kdy vidí, že prohrává," soudí Tluchoř.

ČSSD jednoznačně tvrdí, že trojkoaliční vládu ODS, lidovců a zelených nepodpoří. "Kabinet sestavovaný v současné chvíli premiérem Mirkem Topolánkem nemá podle názoru ČSSD žádnou šanci na získání důvěry v Poslanecké sněmovně," uvádí v tiskové zprávě.

Poslanci ODS budou hlasovat pro vládu

Přitom předseda sněmovny Vlček ještě po dnešním obědě s prezidentem tvrdil, že pokud by trojkoalice upravila své programové prohlášení, mohla by ji ČSSD tolerovat.

Mirek Topolánek se může spolehnout na hlasy poslanců své vlastní strany. Ti totiž dnes odhlasovali, že vládu podpoří. Pro zvedlo ruku i 14 poslanců pražské organizace ODS. Té se nelíbilo, že ODS během vyjednávání příliš ustoupila lidovcům a vzdala se klíčových vládních křesel - ministerstev financí nebo pro místní rozvoj.

Jeden člen poslaneckého klubu občanských demokratů se podle ČTK hlasování zdržel, politici ale odmítli prozradit jeho jméno. 

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: čtk
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Demise v rukou presidenta
Demise v rukou presidenta | Foto: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy