Topolánek: Mohli bychom změnit poplatky u receptů

Kateřina Eliášová
20. 11. 2008 15:30
Paušální platbu za recept požadují lidovci
Topolánek za svého Julínka zatím bojuje
Topolánek za svého Julínka zatím bojuje | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Premiér Mirek Topolánek připustil, že by ODS mohla vyjít vstříc lidovcům a udělat některé změny u poplatků ve zdravotnictví.

V rozhovoru, který poskytl deníku Aktuálně.cz, konkrétně mluvil o tom, že by se v budoucnu mohl platit poplatek paušálně za recept. "Jsme ochotni ustoupit v tom, že by se platilo pouze za recept, ne za jednotlivé položky," naznačil.

Jinak však premiér zavedení poplatků obhajuje. Považuje je za potřebné, podle něj splnily regulační roli. V rozhovoru také vyvrací názor, že to byly pouze poplatky, které ODS (a de facto vládní koalici) prohrály podzimní volby.

Volby nám neprohrály poplatky

Aktuálně.cz: Proč trváte na poplatcích i po prohraných volbách a poté, co politici ODS v některých regionech přistoupili na postoj socialistů, kteří je v krajích chtějí za pacienty platit z veřejných peněz?

Chování pacientů je třeba tímto způsobem ještě nějakou dobu korigovat a v tomto smyslu já bych poplatky nerušil. Spíše jde o to, že se nám nepodařil dobře vysvětlit smysl poplatků. Například to, proč se platí za každou položku na receptu. Například vysvětlit seniorům, že doplatek na jejich lék byl dříve třeba 360 korun a dnes je to šedesát korun plus třicet za poplatek. Chce to nějaký čas, aby se to usadilo.

A.cz: Budete tedy více vysvětlovat nebo něco měnit? Lidovci některé změny u poplatků požadují...

Jsme ochotni ustoupit v tom, že by se platilo pouze za recept, ne za jednotlivé položky. Můžeme se také bavit o určité další modifikaci. Ale v žádném případě to nesmí jít proti základnímu principu, kterým je regulační role.

A.cz: Spousta lidí, včetně členů ODS, vidí za volební prohrou ODS právě poplatky...

Já bych řekl, že to tak veřejnost necítí. Když se zeptáte například zdravotníků, potvrdí vám, že s poplatky souhlasí. Výrazně se změnil postoj ke zdravotním reformám. Poznání, že reformy jsou připraveny dobře, přišlo ovšem pozdě.

A.cz: Tím ale příčinu porážky nevyvracíte...

Volby možná prohrála tato banální záležitost tím, že se sociální demokracii podařilo nad ní zmobilizovat voliče, kteří standardně k volbám nechodili. A přestože jsme získali poměrně vysoký počet hlasů, prohra byla tak dramatická právě proto, že to tato skupina lidí přišla zcela nečekaně vládě spočítat. V tomto smyslu ty volby "jako by" rozhodly poplatky. Ale bylo by to strašné zjednodušení, kdybychom to brali jako jedinou příčinu.

Krajské koalice popírají program vlády

A.cz: Teď se některé krajské ODS s ČSSD ztotožňují a budou na rušení poplatků participovat.

Proto já říkám: Pokud jsme prohráli krajské volby takzvaně na poplatcích, pak jsme koalicemi s ČSSD v krajích, kde jsme popřeli v podstatě vládní program, prohráli podruhé. Beru to jako velmi špatné východisko pro ODS a pro další volby. A protože se z toho marginálního problému poplatků stal tak symbolický problém, řekl bych dokonce ideový problém, tak se v té věci ustupovat nemělo.

A.cz: Vy jste to jako předseda ODS nemohl nijak ovlivnit?

My jsme velmi decentralizovaná strana. Já bych řekl až moc. Ta velmi rozdílná politika na komunální, regionální a centrální úrovni je podle mě jednou z hlavních příčin volební porážky.

Co dál s reformou

A.cz: Reforma zdravotnictví však pokračuje zákony, které přinesou do ordinací daleko větší změny než poplatky. O jaké hlasy se bude vláda při jejich schvalování opírat? Sněmovní většinu už nemáte.

Pořád spoléháme na stejné hlasy. Musí to být hlasy koalice. Pokud kdokoliv z poslanců jako pan Hovorka či další lidovci, jako dvě zelené poslankyně nebo skupina lidí v ODS pro reformu hlasovat nebude, pak legislativní kroky tohoto typu ve sněmovně skončí. A bude jenom otázkou času a rozhodnutí mého, případně sněmovny, kdy skončí i tato vláda.
Pokud bude opravdu přáním těchto lidí vládu potopit - což oni říkají, že to jejich přání není - tak vláda skončí.

A.cz: Pádem vlády teď hrozíte často. Je to teď vůbec reálné? Před českým předsednictvím?

Já se nemíním zpronevěřit cíli, že vláda bude dělat reformy. Nás teď čekají spíše špatné časy než dobré. Neznám nikoho, kdo by v této situaci chtěl vládnout. V tomto smyslu si nemyslím, že na vládu bude zas tak významný tlak, aby skončila. Bude spíše tendence nechat nás to řešit, protože na tom nemáme co vydělat.

Připravujeme další části rozhovoru v nichž Topolánek hovoří například o vyjednávání o "klidu zbraní" s opozicí kvůli českému předsednictví EU či o situaci v ODS. Věnuje se i dopadu současné ekonomické krize na Českou republiku.

 

Právě se děje

Další zprávy