Rebelové ODS jdou proti vládě: Chtějí předčasné volby

Kateřina Eliášová
2. 6. 2008 17:48
Popudily je výroky Topolánka na adresu Tlustého
Vlastimil Tlustý loni založil v ODS vnitrostranickou frakci. Jejími členy byli kromě Juraje Ranince (vpravo) do ní patří i Jan Klas (vlevo) a několik dalších poslanců
Vlastimil Tlustý loni založil v ODS vnitrostranickou frakci. Jejími členy byli kromě Juraje Ranince (vpravo) do ní patří i Jan Klas (vlevo) a několik dalších poslanců | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Plán sociální demokracie, aby Topolánkova vláda skončila a konaly se předčasné sněmovní volby, našel odezvu i v řadách nejsilnější vládní strany. 

Poslanci ODS, kteří mají ve straně označení rebelů, neboť například odmítají podpořit vládní návrh církevních restitucí, Aktuálně.cz řekli, že by to politice jen prospělo.

"Považuji situaci, kdy je ta vláda postavena na těsné většině, za nešťastnou. Předčasné volby by to i vyřešily," řekl Aktuálně.cz poslanec za ODS Juraj Raninec. "Pokud by se ale měly konat, tak ještě letos," dodal.

Kolega z poslaneckého klubu Jan Schwippel ho doplnil: "Byl bych pro, aby se obnovil mandát vlády. Abychom se mohli přesvědčit, kdo je čí poslanec. Tím nejsprávnějším řešením by měly být předčasné volby," doplnil ho kolega z klubu Jan Schwippel.

Raninec a Schwippel tvoří právě s expředsedou poslaneckého klubu Vlastimilem Tlustým trojici, která protestuje proti vlastní straně v otázce církevních restitucí a která už dala najevo, že se jí nelíbí ani plány, jež má vláda pro další část daňové reformy.

Topolánek není náš premiér

Rebely z ODS pobouřily výroky Mirka Toplánka na adresu poslance Vlastimila Tlustého. Premiér o něm řekl, že ho v této chvíli nepokládá za člověka, který hovoří za ODS. "Nepovažuju ho už za svého poslance," uvedl premiér.

Tlustý se do vlády opakovaně pustil v neděli v ČT a zkritizoval její práci.

"Nedivím se oběma reakcím. Topolánek vnitřně cítí, že ten výsledek, který dosahujeme v naplňování programu zejména ODS, je docela slabý," reagoval na to poslanec za ODS Juraj Raninec.

"Takové vyjádření považuji za absurdní. Pan Tlustý má mandát od voličů, a ne od Topolánka. Jedinou adekvátní reakcí na jeho výrok je v tom případě tento - pan Topolánek není naším premiérem," uvedl Schwippel.

Oba si nadto myslí, že se ODS odklání od programu, díky němuž vyhrála volby.

Jan Schwippel varuje, že současné přestřelky mohou celou ODS poškodit.. "Byla by iluze myslet si, že to, co se stává a děje panu Tlustému, se nemůže stát ostatním poslancům. On je jen první na ráně," varuje Schwippel.

Jak k volbám

Schwippel si je vědom, že k předčasným volbám vede nelehká cesta. Podle Juraje Ranince je Ústava v tomto směru nedostatečná.

Preferuje řešení dodat do Ústavy možnost, kdy by sama Poslanecká sněmovna mohla rozpustit. Hlasovat by pro to musely tři pětiny poslanců. Na prezidentovi by pak bylo stanovit lhůty nových voleb.

"Takové řešení jsem ochoten podpořit," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy