Tluchoř: Prodloužit mandát vedení? Nic není rozhodnuto

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
8. 10. 2011 15:45
Budu se snažit přesvědčit kongres, že je to nedemokratické, říká Petr Tluchoř
Petr Tluchoř
Petr Tluchoř | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jsem loajální ke svému předsedovi Petru Nečasovi, ale prodlužovat mu mandát o půl roku je nedemokratické a budu se snažit o tom přesvědčit kongres ODS, říká Petr Tluchoř, za kterým se v úterý sešikovala část - podle něj "silně většinová" - středočeské ODS.

Středočeši se tím postavili za odvolaného ministra ze svých řad Ivana Fuksu, zatímco cestu do jeho křesla měl už připravenou další Středočech Petr Bendl, loajální k Petru Nečasovi. Fuksa a část středočeské ODS opakují, že šlo o "politické důvody".

"Je to hrubý zásah do poměru ve středočeské organizaci", ale zároveň "i my jsme loajální k Petru Nečasovi" zatím zní jedním dechem i od Tluchořovského křídla středočeské ODS.

Právě mezi Tluchořem a Bendlem se příští víkend odehraje souboj o šéfa středočeské regionální organizace strany. Ukáže se tak skutečné rozložení sil.

Ivan Fuksa přirovnal své odvolání k "vyautování" Petra Tluchoře z postu předsedy poslaneckého klubu poté, co ho Petr Nečas v květnu po vládní krizi nepodpořil. Sám Tluchoř v dřívějším rozhovoru pro Aktuálně.cz tvrdil, že to bylo proněj po soukromém rozhovoru s předsedou Nečasem překvapení.

A.cz: Vy jste v úterý protestovali proti odvolání Ivana Fuksy a prohlašovali, že nikdo ze středočeské ODS by neměl toto místo přijmout. Teď se Fuksovým nástupcem stal předseda středočeského regionu Petr Bendl. Vyhloubil se tím příkop mezi "Tluchořovým křídlem" a Petrem Nečasem?

Nemám rád slova o příkopech. Považovali jsme za nutné vyjádřit podporu panu ministru Fuksovi, protože byla veřejně znevážena jeho práce. Tím nijak nezpochybňuji ústavní právo premiéra ministra odvolat a jmenovat jiného. Ale potřebovali jsme dát najevo, že Ivan Fuksa neodchází kvůli žádným pochybením, průšvihům, skandálům, ale čistě z politických důvodů - ze snahy ovlivnit středočeský regionální sněm. Což se jmenováním Petra Bendla stoprocentně potvrdilo.

A.cz: Jak se tedy poté změnily vaše vztahy s Petrem Nečasem? Nemyslím vaše osobní, ale řekněme vaší politické skupiny…

Nevím, co je moje politická skupina. Petr Nečas je legálně, legitimně zvoleným předsedou ODS, takto ho respektujeme. Respektujeme ho i jako předsedu vlády. Tady žádný posun nenastal. Myslím, že jsme profesionálové, osobní vztahy nejsou proto tak důležité.

A.cz: Regiony ODS označily vaše úterní prohlášení za nešťastné. Necítíte se tedy teď uvnitř ODS osamoceni?

Rozhodně se necítím ani já, ani středočeská ODS osamocena. Naopak dostávám od toho úterka celou řadu různých velmi pozitivních ohlasů. Na tom usnesení mi přijde trochu úsměvné, když předsedové regionálních sdružení ODS, samostatné sebevědomé strany, mají potřebu potvrzovat ústavní pravomoc premiérovi. A na druhou stranu podle některých informací - je-li to pravda - někteří kolegové ani nečetli konečný text, který podepisovali.

Foto: Jan Němec

A.cz: Jde mi právě o to, jak vypadá situace uvnitř ODS, alespoň z vašeho pohledu: navenek je to část středočeské ODS proti zbytku strany...

Jaké je rozložení sil a kdo má jakou sílu ukáže až hlasování. Do okamžiku, kdy se o něčem hlasuje, nejlépe tajně, jsou všechno ostatní spekulace a nemá smysl o tom hovořit. Ale ten spor se možná trochu přeceňuje. My respektujeme legitimně zvolené orgány strany.

A.cz: Ve výkonné radě jste ale právě při hlasování nezískali většinovou podporu pro svůj názor, že by se současnému vedení neměl o půl roku prodlužovat mandát. Je to tedy názor, který je v ODS většinový a Petr Nečas má většinovou podporu v ODS...

Petr Nečas nepochybně má většinovou podporu v ODS. A má i mou podporu, jsem k němu loajální, protože jsem loajální ke značce a programu ODS.

U prodloužení mandátu je poněkud jiná situace. O tom nebylo rozhodnuto. Ani výkonná rada nemůže rozhodnout, že si prodlouží svůj mandát. Volbu na přesně dané a předem známé období a svobodnou diskusi považuju za dva hlavní atributy demokratického společenství. Takže myslím, že ať už jakkoli většinovým hlasováním na výkonné radě nebo na kongresu prodloužit již probíhající mandát v žádném případě nelze.

A.cz: Myslíte, že o tom přesvědčíte kongres?

Nevím, budu se o to snažit. Ale takto zásadní demokratické principy jsou prostě nezrušitelné. Mimochodem ani ústavním zákonem nelze jít proti demokratickým principům. Ani uvnitř politických stran se nesmí zakazovat diskuse, prodlužovat volební období, uplácet.

 

Právě se děje

Další zprávy