Ať Nečas a jeho lidé pokračují v čele ODS, zní z krajů

ČTK ČTK
23. 9. 2011 17:12
Současné vedení strany by tak mělo zůstat ve svých funkcích až do konce roku 2012
Krajští lídři podpořili Petra Nečase a jeho místopředsedy
Krajští lídři podpořili Petra Nečase a jeho místopředsedy | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ODS bude o novém vedení strany zřejmě rozhodovat až po krajských volbách v příštím roce.

Předsedové krajských organizací se ve čtvrtek shodli na tom, že by se měl prodloužit mandát předsedy ODS Petra Nečase a jeho místopředsedů do konce roku 2012.

To by umožnilo vybírat nové vedení až v podzimním termínu po volbách. ODS o tom informovala v páteční tiskové zprávě.

Nečasovo vedení zvolili občanští demokraté v červnu 2010, dvouletý mandát mu tak měl skončit v létě příštího roku. Většina krajských lídrů se ale chce vrátit k tradičnímu podzimnímu termínu voleb vedení.

Posun při volbě Nečasova týmu vyplynul z předčasného odchodu někdejšího šéfa ODS Mirka Topolánka z čela strany. O prodloužení mandátu lídrů ODS musí rozhodnout stranický kongres, který se sejde koncem října.

Termín bude kolidovat se sněmovními volbami

"Považuji to za logickou reakci na situaci, do které jsme se dostali po loňském mimořádném červnovém kongresu. Volební kongres má být podle stanov každé dva roky. Držet dál červnový termín ale znamená, že budeme mít v příštím roce volební kongres v polovině kampaně ke krajským volbám a v roce 2014 bude kolidovat se sněmovními volbami," uvedl předseda poslanců ODS a šéf moravskoslezské organizace strany Zbyněk Stanjura.

Proti prodloužení mandátu Nečasova vedení se minulý týden postavila středočeská ODS. Poslanec ze středních Čech a někdejší předseda poslanců strany Petr Tluchoř v médích uvedl, že podobný krok je nedemokratický a měl by se dodržet dvouletý mandát vedení.

Podle tiskové zprávy ODS se nicméně drtivá většina krajských lídrů postavila za to, aby se volba nového vedení posunula do období po krajských volbách.

Prioritou je úspěch v krajských volbách

"Prioritou pro ODS v roce 2012 musí být úspěch v krajských volbách. Tomu bychom všichni měli věnovat maximum energie, a proto považujeme za racionální, aby volební kongres byl až po těchto volbách," uvedl předseda jihočeských občanských demokratů Martin Kuba.

Nečas podle naopak v krajích nenašel příliš velkou podporu pro změnu stanov, kterou připravila stranická komise.

Krok, o němž se mělo diskutovat na nadcházejícím kongresu strany, měl vést k výraznému zeštíhlení výkonné rady ODS a omezení vlivu regionů v tomto klíčovém orgánu. Takovou změnu ale odmítá několik krajských organizací a nemá příliš velké šance na úspěch.

 

Právě se děje

Další zprávy