Tluchoř se před kongresem ODS postavil Nečasovi

Domácí ČTK Domácí, ČTK
15. 9. 2011 23:37
Středočeská ODS podpořila jeho názor, že by nemělo být prodlouženo volební období pro vedení ODS
Petr Tluchoř.
Petr Tluchoř. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, který ztratil místo jednoho z lídrů strany po jarní vážné krizi vládní koalice, se postavil plánům předsedy ODS Petra Nečase.

Vedení středočeské ODS podpořilo jeho názor, že by nemělo být prodlouženo volební období nynějšího vedení ODS ani změna stanov připravená Nečasovým týmem pro nadcházející říjnový kongres strany.

Lídři středočeské ODS se dohodli také na tom, že ještě před kongresem uspořádají regionální sněm. 

Kongres nebude volební, ale střet by se mohl odehrát kolem toho, zda si mohou Nečas a jeho místopředsedové prodloužit dvouletý mandát končící napřesrok v červnu a setrvat v čele strany až do období po podzimních krajských volbách. Tluchoř takový krok označil za nedemokratický a vedení středočeské ODS mu dalo za pravdu.

Středočeši se postavili také proti návrhu změn ve stanovách, podle nichž se počítá mimo jiné s výrazným zeštíhlením výkonné rady ODS a vytvořením nového stranického orgánu - republikového sněmu.

Členy výkonné rady by kongres vybíral bez ohledu na to, z jakého regionu pocházejí, a nezáleželo by na početnosti členské základny v kraji. Tento plán by mohl omezit vliv některých regionů v širším vedení ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy