Stát přidá zaměstnancům, platy učitelů jsou nejisté

Eva Benešová
4. 5. 2009 15:24
Stát chce přidat všem svým zaměstnancům, podle ministerstva školství budou chybět peníze na platy učitelů
Ministři Topolánkovy vlády. Ilustrační foto.
Ministři Topolánkovy vlády. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Odcházející ministři rozhodli o zvýšení platů všech stáních zaměstnanců. Ti si od června přilepší o 3,5 procenta, průměrně tedy o 600 korun.

Ministerstvo školství ovšem hrozí, že na platy učitelů nebude mít peníze. "Navýšení tarifních platů bude činit zhruba 1,3 miliardy korun. Je velké riziko, že bez navýšení objemu finančních prostředků o tuto částku budou mít školy s vyplácením platů problémy," uvedla mluvčí ministerstva Kateřina Böhmová.

Stížnosti resortu ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) odmítá. Tvrdí, že všechny resorty už mají potřebné peníze ve svých rozpočtech.

Nečas: Peněz mají dost

"Šlo tam navíc 1,5 procenta celkového objemu, 270 milionů pro nepedagogické pracovníky a 4,5 miliardy pro pedagogické pracovníky. Většina těchto peněz bude použita na výkonnostní odměny, menší část na navýšení tarifů," reagoval na stížnosti ministerstva Nečas.

Doplnil, že právě kvůli učitelům se vláda rozhodla zvýšit státním zaměstnancům platy. "Naposledy se mzda zvyšovala v lednu 2007, další možné zvýšení lze očekávat až v roce 2011. Proto jsme se rozhodli k tomuto mimořádnému kroku," uvedl. Mimo jiné se tak má zabránit snížení reálného propadu mezd.

Kromě učitelů se platy zvýší úředníkům, duchovním, zdravotníkům státních zařízení či vojákům. Navyšovat se bude tarifní složka mzdy, tedy základ platu, který je vyplácen pravidelně a jeho výše se nemění. Celkem přijde zvýšení platů na 2,4 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy