ČSSD chce státním manažerům snížit platy. Až o polovinu

Eva Benešová
28. 4. 2009 13:54
Socialisté požadují, aby zasáhla úřednická vláda Jana Fischera
Šéf ČSSD Jiří Paroubek požaduje, aby stát snížil platy manažerů
Šéf ČSSD Jiří Paroubek požaduje, aby stát snížil platy manažerů | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté budou tlačit na vládu designovaného premiéra Jana Fischera, aby manažerům státních a polostátních firem významně zkrátila platy. Vyhrožují dokonce zastavením dotací z krajů.

Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka by šéfové těchto podniků měli na výplatních páskách najít odměnu až o polovinu nižší. Některým vrcholným manažerům Českých drah, České pošty nebo ČEZ by tak platy mohly klesnout o stovky tisíc korun.

"Budu od nestranických odborníků Jana Fischera požadovat, aby jednotliví ministři výrazně redukovali platy manažerů tak, aby odpovídaly ekonomické realitě, ve které se náš stát nachází," prohlásil Paroubek.

Rath: Zastavíme dotace

Středočeský hejtman David Rath dokonce pohrozil, že pokud se platy manažerů zásadně nesníží, přestane kraj dotovat regionální dopravu Českým drahám. Narážel tak na výši platu šéfa Českých drah, který nedávno médiím prozradil, že bere měsíčně až půl milionu korun.

Kromě toho chce Paroubek zrušit program odměn pro manažery energetického gigantu ČEZ. "Věřím, že tito pánové budou natolik soudní, a sníží si své odměny sami," dodal.

Doplnil, že pokud tak neudělají, a nezasáhne ani Fischerova vláda, byl by to jeden z kroků jeho případné vlády po říjnových volbách do sněmovny.

S návrhem na snižování platů přišel před několika týdny ministr dopravy Petr Bendl. Vrcholnému managementu by chtěl ubrat 10 až 15 procent platu. "V době ekonomické krize to pokládám za správné. Jde o opatření, které by se určitě mělo týkat společností, jejichž hospodářské výsledky se nevyvíjejí uspokojivě. A to třeba právě v souvislosti se zmíněnou ekonomickou krizí," řekl tehdy.

 

Právě se děje

Další zprávy