Stát kvůli krizi přidá pojišťovnám za děti a důchodce

Petr Holub, Eva Benešová
16. 3. 2009 15:16
Vláda odsouhlasila zdravotnický protikrizový balíček
Daniela Filipiová
Daniela Filipiová | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda schválila na svém pondělním zasedání plán ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové, který by měl zmírnit dopady hospodářské krize na české zdravotnictví.

Počítá například s navýšením plateb státu pojišťovnám za děti, studenty a důchodce. Podle Filipiové zvedli ruku pro všichni ministři. Od dubna narostou platby za děti, důchodce a nezaměstnané z měsíčních 677 na 731 korun.

Ministryně také zavede pravidelné kontroly plátců zdravotního pojištění. "Na Slovensku to do systému přineslo o 1,2 procenta více," podotkla Filipiová.

Šetřit na lécích, vydělat na nadstandardech

Ušetřit chce také na vydaných lécích. Navrhuje, aby lékárníci měli právo vydat i "načaté" balení léků. "Když například lékař předepíše jednu tabletu denně po jeden týden, tak pacient nedostane balení o 30 pilulkách, ale například jedno platíčko," dodala ministryně.

Peníze do systému chce přinést i prosazením standardů ve zdravotnictví. "Šedé peníze, které se ve zdravotnictví už v současnosti pohybují, zlegalizujeme," tvrdí.

Zvýšením plateb za státní pojištěnce Filipiová de facto ruší část zdravotnických zásahů z Topolánkova reformního batohu, část jich ovšem chce zachránit.

Kabinet Mirka Topolánka před dvěma lety prosadil, že se zmrazí příspěvky na státní pojištěnce na úrovni roku 2007.
Zákon o zdravotním pojištění totiž předpokládá, že se státní příspěvky pojišťovnám budou zvyšovat podle růstu průměrné mzdy.

Návrat do předreformních časů

Zdravotnictví Topolánkovým zásahem loni "přišlo" o 3,5 miliardy a letos by mělo přijít o 7 miliard. Batoh počítal s tím, že vláda letos prosadí další zákon, který by zmražení státního příspěvku prodloužil i do roku 2010. Tím by státní rozpočet na zdravotnictví ušetřil dalších 10 miliard korun.

Návrh Filipiové požaduje, aby se část těchto peněz zdravotníkům přece jen poslala: letos by mělo jít o 2,5 miliardy, napřesrok o 5 miliard. Pokud by její zákon neprošel, zdravotníkům by se to spíše vyplatilo, protože by v příštím roce dostali navíc 10 miliard.

Dalším krokem do předreformních časů mělo být dočasné zrušení stropu pojistného pro zaměstnance a podnikatele, kteří vykazují vyšší příjmy, než je čtyřnásobek průměrného ročního platu. Zdravotníci by tak letos dostali navíc miliardu a napřesrok dvě. Ministr Petr Nečas (ODS) byl ovšem proti.

 

Právě se děje

Další zprávy