Filipiová chce fúzi pojišťoven, kde má většinu stát

Petr Holub
10. 3. 2009 14:25
Vláda návrh na sloučení Vojenské pojišťovny s pojišťovnou ministerstva vnitra o týden odložila
Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová
Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zřejmě jen neúčast ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase zabránila v pondělí tomu, aby vláda schválila návrh na zdravotnický protikrizový balíček.

Návrh obsahuje kromě finančních injekcí pro zdravotníky překvapivý zásah do systému pojišťoven. Měly by se sloučit dvě zdravotní pojišťovny, kde má většinu stát: Vojenská a Ministerstva vnitra.

"Doporučuje se přistoupit k jejich splynutí," stojí v jednostránkovém materiálu, který ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) předložila vládě.

Překvapeni byli i mnozí ministři. "Zatím nemohu říct názor ministerstva na splynutí, protože návrh teprve studujeme," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek, tedy zástupce resortu, který řídí jednu z pojišťoven určených ke sloučení.

Rozhodnout se může už na příštím zasedání vlády v pondělí.

Slibujeme lepší výkony

Filipiová zdůvodňuje fúzi tím, že se zlepší výkon pojišťoven a přitom se ještě posílí konkurence.

"Splynutím současné druhé a čtvrté největší pojišťovny v České republice vznikne subjekt, který se bude svým významem blížit postavení VZP. Dojde tak oslabení její dominance. Společná zdravotní pojišťovna bude lépe schopna přispět k potřebnému soustředění specializované (především lůžkové) péče k menšímu množství poskytovatelů a efektivněji nakupovat zdravotní péči," napsala vládě.

Sloučením by vznikla pojišťovna s téměř 1,7 milionu klientů, z toho by tři pětiny dodala pojišťovna vnitra. Její ředitel Jaromír Gajdáček proto s fúzí souhlasí, jeho kolega František Beránek z Vojenské ji odmítá. Už před časem upozornil, že sloučení informačních systémů pojišťoven vyjde na stovky milionů korun.

Největším technickým oříškem by bylo převedení informační sítě pojišťovny vnitra na režim, který by podobně jako u Vojenské pojišťovny odpovídal přepisům NATO.

Filipiová zatím vládě nepředložila analýzu, která by ekonomickou výhodnost spojení doložila.

Druhá fúze na obzoru

Ve hře zatím zůstává také sloučení dalších pojišťoven. Spojit by se měly nová pojišťovna Agel podnikatele Tomáše Chrenka s tradičními pojišťovnami Hutnickou, Českou národní a Metal Aliance. Společný ústav by dosáhl milionu pojištěnců a počet zdravotních pojišťoven v Česku by se tak omezil na šest.

Miliardář Tomáš Chrenek
Miliardář Tomáš Chrenek | Foto: Ondřej Besperát

Sloučení dosud nevylučují ředitelé žádné ze zmíněných pojišťoven. O fúzi v jejich případě nemůže rozhodovat stát, ale jejich správní rady. Pokud by si Chrenek fúzi přál, může spolehnout na správní radu Agelu, který založil, a na Hutnickou pojišťovnu, kde ve správní radě převažují zástupci jeho Třineckých železáren.

Na tento týden se však správní rady pojišťoven scházet nemají s výjimkou rady České národní, která zasedá v pátek.

Projděte si texty blogerů Aktuálně.cz, kteří píší o problémech českého zdravotnictví:

Foto: Aktuálně.cz
Pediatr Ivan Peychl: Poplatky - kýžený švédský sociální model konečně v ČR
Foto: Aktuálně.cz
Blog Hany Brixi, spolupracovnice Světové zdravotnické organizace
Foto: Aktuálně.cz
Blog gerontoložky Ivy Holmerové
Foto: Aktuálně.cz
Blog náměstka ministryně zdravotnictví Pavla Hroboně
Foto: Aktuálně.cz
Blog Evy Králíkové, která se věnuje léčbě závislosti na tabáku
Foto: Aktuálně.cz
Blog bývalého ministra zdravotnictví Davida Ratha
Foto: Aktuálně.cz
Lékař Martin Jan Stránský: Jak zničit (lékařskou) profesi
 

Právě se děje

Další zprávy