Prezident není nejdůvěryhodnější. Vedou zastupitelstva

mch
27. 2. 2008 15:05
Obecním zastupitelstvům věří přes 60 procent lidí
Instituce prezidenta již nevede žebříček důvěryhodnosti
Instituce prezidenta již nevede žebříček důvěryhodnosti | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Po volební kampani a po hlasování o nové hlavě státu není už úřad prezidenta nejdůvěryhodnější institucí v zemi. V žebříčku důvěryhodnosti ho v únorovém výzkumu veřejného mínění předstihla obecní zastupitelstva.

Těm věří více než tři pětiny lidí - 62 procent dotázaných. Prezidentovi důvěřuje na 58 procent lidí. V únoru se ve srovnání s předchozím měsícem toto číslo nijak nezměnilo, důvěra v prezidenta poklesla v lednu - o osm procent.

Výsledky dnes zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění, jehož lidé oslovili na začátku února 1062 občanů starších patnácti let. Respondenti se vyjadřovali k otázce, jak věří ústavním institucím. 

Důvěra v městská i krajská zastupitelstva stoupla oproti poslednímu výzkumu o čtyři procenta. Zatímco městským zastupitelstvům věří zmíněných 62 procent občanů, krajským vyjádřilo důvěru na 46 procent.

Čtěte více: Volba prezidenta má váhu. Hradu věří lidé úplně nejvíc

Důvěra v obě komory parlamentu je tradičně nejnižší. Na přibližně stejné úrovni se drží Poslanecká sněmovna, které věří pětina lidí. Tedy o jedno procento méně než v lednu. Senátu věří 23 procent lidí.

Vládě Mirka Topolánka důvěřuje 26 procent respondentů.

Vládě i prezidentovi nejčastěji důvěřují mladší lidé, vzdělanější respondenti, oslovení s dobrou životní úrovní a vyššími příjmy, ekonomicky aktivní a potenciální voliči ODS, uvedl průzkum.

Spokojeno se současnou politickou situací je čtrnáct procent lidí. Oproti lednu se podíl spokojených lidí zvýšil o tři procenta.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy