Prezident Klaus nám nerozumí, myslí si lidé

Red DOM
5. 3. 2008 16:40
Kampaň před volbou Klausovi u občanů přitížila
Václav Klaus na Krajském úřadě.
Václav Klaus na Krajském úřadě. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Popularita prezidenta Václava Klause od loňského roku výrazně poklesla. ani tak se hlava státu nemusí obávat, že by přišla o většinovou podporu.

Podle Centra pro výzkum veřejného mínění stále více než polovina veřejnosti hodnotí Klausovo působení na Hradě v hlavních oblastech kladně.

"Zdá se, že občané byli v lednu 2008 k působení Václava Klause v prezidentské funkci kritičtější než v předešlých letech. Ve všech zmiňovaných oblastech se hodnocení prezidenta za poslední rok znatelně zhoršilo, většinou jde o pokles kladných hodnocení kolem deseti procent," uvedla Paulína Tabery z CVVM.

Centrum oslovilo 1046 lidí tři týdny před prezidenstkou volbou.

Klaus se dobře stará o vážnost úřadu

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Velmi kladně vnímají lidé působení Klause v oblastech, jako je je péče o vážnost a důstojnost prezidentského úřadu (79 procent) a plnění ústavních funkcí (70 procent).

Menší, ale stále nadpoloviční podíl obyvatel dává pozitivní hodnocení Václavu Klausovi jako autoritě u občanů (63 procent). Jednašedesát procent lidí se domnívá, že hlava stát dobře reprezentuje Českou republiku v zahraničí.

Právě v této kategorii ovšem Klaus nejvíce ztratil. V lednu 2007 hodnotilo reprezentaci v cizině jako velmi dobré nebo spíše dobré plných 84 procent lidí. Za dvanáct měsíců tak Klaus přišel o 23 procent. Po celý loňský rok klesala i důvěra v prezidenta jako ústavní instiotuci.

Lidem vadí, že prezident nezná jejich problémy

Nejméně pozitivně je občany vnímáno ovlivňování vnitropolitického života (41 procent). Nejhůře Klaus dopadl v kategorii "je v kontaktu s občany a zná jejich problémy". Kladně ho ohodnotilo jen 36 procent.

"Podíl kladných hodnocení se sice nezměnil, nicméně přibylo hodnocení záporných," poznamenala Paulína Tabery z CVVM.

Rozdíly v názorech obyvatel při hodnocení Václava Klause je závislé především na životní úrovni domácností a na stranických sympatiích. Kladné body získal Klaus od lidí, kteří o sobě tvrdí, že mají dobrou životní úroveň. Pozitivně ho hodnotí i stoupenci ODS.

Naopak kriticky se na Klausovo hodnocení dívají lidé s nižší životní úrovní a také voliči KSČM či ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy