Soud omezil poslancům a senátorům bezplatnou dopravu

Tomáš Fránek
28. 11. 2007 10:34
Zákonodárci mají přijít o jednu z výhod
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 ve středu rozhodl, že zákonodárci nemají nárok jezdit bezplatně hromadnou dopravou, pokud ji provozují soukromí přepravci.

Soud tak rozhodl, když posuzoval žalobu majitele společnosti Student Agency Radima Jančury.

Ten zažaloval ve spolupráci s europoslancem Josefem Zieleniecem a senátorem Igorem Petrovem stát o náhradu jízdného na základě demonstrativní jízdy, kterou uskutečnili oba ústavní činitelé dne 21. dubna 2006 autobusem Student Agency z Prahy do Brna.

Ne u soukromníků

Soud rozhodl, že se zákon o bezplatném cestování zákonodárců nevztahuje na soukromé dopravce. Soud tak zamítl žalobu firmy, která požadavovala peníze po státu a rozhodl, že částku za jízdenku měli zaplatit oba politici, kteří autobusem jeli.

"Nelze dospět k závěru, že by soukromá osoba byla povinna poskytovat tyto služby," uvedla soudkyně Maria Sinevičová.

Spor se ale rozhoří o to, kdo je vlastně soukromý dopravce. Není totiž jasné, do jaké kategorie spadají České dráhy nebo dopravní podniky ve městech.

Podle žaloby stát nutí dopravce sponzorovat v neomezené míře české zákonodárce.

Jde tak svým způsobem o vyvlastnění soukromého majetku, které je však na základě článku 11 Listiny základních práv a svobod možné jen na základě zákona, ve veřejném zájmu a za náhradu. Bezplatné cestování ústavních činitelů nesplňuje dvě z těchto tří podmínek.

Obvodní soud pro Prahu už dříve přiznal firmě Student Agency nárok na úhradu jízdného ve výši 270 korun a vydal také platební rozkaz adresovaný Ministerstvu financí.

To však odmítlo platební rozkaz proplatit, nemá k tomu pravomoci.

Politici na to mají

"Nejde nám o konkrétní hmotné odškodnění, ale o zrušení nespravedlivé a protiústavní normy," uvedl Radim Jančura, ředitel společnosti Student Agency.

"Poskytujeme z vlastní iniciativy slevy důchodcům, protože věříme, že si ji zaslouží. Poslanci a senátoři mají k pokrytí dopravních nákladů vysoké paušální náhrady," dodal Jančura.

O tom, že by poslanci a senátoři neměli jezdit zadarmo, se mluví dlouho, žádný konkrétní návrh ale neexistuje.

 

Právě se děje

Další zprávy