Babiš mi Haška stále předhazuje, popsal jednání Sobotka

Přenos skončil
Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz.
Bohuslav Sobotka po jednání v Lánech s prezidentem 21. listopadu 2013.
Bohuslav Sobotka po jednání v Lánech s prezidentem 21. listopadu 2013. | Foto: Reuters

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se po pověření prezidentem Milošem Zemanempustil do sestavování své vlády. Jako případné koaliční partnery oslovil hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše a lidovce.

Jak jednání probíhají, i tom hovořil online se čtenáři Aktuálně.cz. Rozhovor to nebyl jednoduchý. Původně měl začít ve 13:00, ale kvůli dění v Poslanecké sněmovně, která má právě dnes ustavující schůzi, byl začátek posunut na 14:00. A šéf sociálních demokratů během něj odbíhal hlasovat.

I tak se ale svěřil, že jeho pozice není kvůli nedávnému puči ve straně jednoduchá. "Odpovědná politika se dělá jinak, než to předvedli pučisté. Bohužel tím stranu poškodili a oslabili v povolebním vyjednávání. Například předseda Ano pan Babiš nám Michala Haška předhazuje při každé příležitosti...," napsal Sobotka.

Po prvních jednáních je jasné, že jednání lehká nebudou, musel se například vzdát ministerstva financí, které zůstane hnutí ANO, a v důsledku podezření Andreje Babiše ze spolupráce s StB začal vážně hovořit o zrušení lustračního zákona.

Je Sobotka ochoten vzdát se ministerstva vnitra, které si rovněž nárokuje Andrej Babiš? A kde je hranice, za kterou se sociální demokracii již kompromisy s ANO a lidovci nevyplatí?

Přenos skončil

Otázka: Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, když církve nebudou chtít se domluvit, tak jaký bude Váš postup. Respektive je možné, že Vy nakonec ustoupíte ze svých stanovisek...

Děkuji a přeji hodně úspěchů Váš dlouholetý volič z Jindřichova Hradce

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: Dobrý den, s církvemi teprve zahajujeme jednání, věřím že i ony cítí atmosféru ve společnosti a nebudou trvat na celkovém rozsahu restitucí. Šance na korekci restitucí existuje a ČSSD o ni bude důsledně usilovat. Dáváme v této fázi jednání přednost dohodě s církvemi před jednostrannými kroky v Parlamentu. Děkuju za všechny otázky a těším se někdy příště.S

Otázka: která strana je pro vás dobrá do koalice

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: Se kterou se dohodneme na rozumném programu pro naši zemi. A budeme mít většinu v PS. Jednáme s Ano a Lidovci, myslím že šance na vládu, která přinese změnu, podporu růstu a zlepší fungování státu tu je!

Otázka: nevidím odpovědi nebo je to chatrč aktuálně cz

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: Chatrč to není:)

Otázka: Jak budou konkrétně vypadat majetková přiznání-parametry,účinnost atd.
Děkuji.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: Účinnost od roku 2015, finanční úřad by měl získat pravomoc vyzvat poplatníka k prokázání původu jeho majetku. O limitech se nyní koalice dohaduje, soc dem je pro co nejnižší.

Otázka: Socialisté rádi zprivatizovali Lidový dům, ale vrádit církvím ukradený majetek nechtějí. Proč?

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: Ne zprivatizovali, zdědili po předcích. Majetek soc dem nebyl znárodněn a soud nám ho přiznal.Církvím nebráníme v získání majetku, vadí nám,pokud by se vracel majetek, který nevlastnily před 25. únorem 1948. A také kritizujeme výši paušální peněžní náhrady.

Otázka: jste na živu? je 14:23 a žádná otázka není zodpovězena :)

to je tempo přímo knížecí

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: Omlouvám se, ale mezitím chodím volit vedení Poslanecké sněmovny. Teď zrovna volíme místopředsedy.

Otázka: Máme velkou nezaměstnanost, ale přesto u nás pracuje desetitisíce ukrajinců a i solidní řemeslník má problém sehnat práci- hlavně ve stavebnictví. Co s tím hodláte dělat?

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: Přísnější kontrola a striktnější pravidla pro fungování pracovních agentur. Jejich místo je jen tam, kde na trhu práce objektivně pracovní síla chybí.

Otázka: Pane Sobotko, proč vždy na konci věty zvedáte hlas ? Vypadáto, jako byste si nebyl jist tím, co říkáte.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: Toho si nejsem vědom, pokusím se zaposlouchat...

Otázka: Povídá se, že jste předem od pana Chovance věděl, že pánové Hašek a spol. jdou k prezidentovi na utajenou schůzku. Pan Chovanec měl Vám sloužit jako informátor. Nepřipadá Vám ta celá kauza kolem pana Haška a schůzky s panem prezdentem zdramatizovaná.? Jejich mediální linčování bylo řízené a přehnané

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: Pokládám za trapné, že o této schůze Hašek s Tejcem neřekli ani slovo nikomu ve vedení strany a zapírali ji dokonce i tehdy, když jsme se na ni ptali na jednání předsednictva a poslaneckého klubu ČSSD. Jako malí nedospělí kluci. Celý ten puč byl nezralý a pubertální a podle toho také dopadl. Odpovědná politika se dělá jinak, než to předvedli pučisté. Bohužel tím stranu poškodili a oslabili v povolebním vyjednávání. Například předseda Ano pan Babiš nám Michala Haška předhazuje při každé příležitosti....

Otázka: zdravim pane Sobotko
Co rikate CNB zmena kurzu eur czk a Kellner zisk 3miliardy na prevodech .
Zdroj spravyhttp://www.topky.sk/cl/11/1369754/Cesky -miliardar--ktory-kupil-aj-SPP--rozpravkovo-z arobil--Vdaka-zasahu-narodnej-banky-

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: Pokud vím, tak to všichni dementovali. Devizovou intervenci pokládám za nešťastnou a špatně komunikovanou. Nemyslím si, že riziko inflace donutí lidi více utrácet.

Otázka: Jsem důchodce a za pivo utratím asi 20 000 ročně. Dát fečarovi občas 30kč má být problém? Nejeví se vám váš "boj" proti poplatům jako falešný a pokrytecký?

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: Pro řadu důchodců to problém je, zejména ve spojitosti s valorizací 45 korun. Není proto pokrytecké poplatky zrušit a valorizaci zvýšit.

Otázka: Pokud pan Babiš opravdu odejde z jednání,jakou máte připravenu další variantu?

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: Naším cílem je vytvořit koaliční vládu s jasnou většinou . Jiné varianty v PS většinu neposkytují. Pokud se to nepovede, alternativou jsou předčasné volby.

Otázka: Myslíte, že při jednáních dojde na tradiční sociálně demokratickou střelbu?

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: Nemyslím. Haškovo severočeské křídlo není ve vyjednávací skupině zastoupeno.Jednají za nás lidé, pro které není politika součástí jejich privátního podnikání.

Otázka: Dobrý den,
proč do koalice nepříjmete radši "Usvit" než KDU-ČSL, zlepšilo by to vyjednávací pozici ohledně církevních restitucí.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: Obávám se o stabilitu jakékoliv vlády, která by se opřela o narychlo slepený Úsvit. Nejenom kvůli velkému počtu bývalých Véčkařů v jeho řadách. KDU je nepochybně komplikovaný subjekt, ale jde přece jen o standardní stranu, která nemá 9 členů jako Úsvit.

Otázka: co říkáte na propuštění Davida Ratha

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: Je to věc soudu. David Rath byl ale ve vazbě velmi dlouho a jeho vazba už pomalu začínala vypadat jako součást trestu, ačkoliv David Rath ještě nebyl odsouzen.

Otázka: Jak se vyrovná s pátou kolonou cca 23 Haškovců v parlamentu. Dá se očekávat, že hlasování která budou v rozporu s předvolebním programem ČSSD budou Haškovci bojkotovat.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: Těžko říct, kolik jich je, už dlouho žádné sčítání Haškovců v klubu neproběhlo...Předseda klubu i všichni místopředsedové klubu byli zvoleni velkou většinou, Jan Hamáček dostal při volbě předsedy PS absolutně rekordní počet hlasů, myslím že klub vystupuje velmi jednotně a v zájmu občanů i ČSSD věřím, že mu to vydrží a Michal Hašek odolá pokušení jít cestou Vlastimila Tlustého.

Otázka: Pane Sobotko, církve výši požadovaných materiálních statků zdůvodňují i tím, že budou provozovat školy a nemocnice. Škola by ale měla vychovávat ke kritickému myšlení, nikoli k iracionální víře, a nemocnice by měly léčit, nikoli učit trpící klekat u křížku a poskytovat poslední pomazání. Co Vy na to

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: Souhlasím, škola musí být konfesně neutrální, založená na občanském principu. Problém je i v tom, že církve chtějí, aby i po restitucích stát nadále přispíval na církevní aktivity v rámci dotací na sociální služby a soukromé školství. Není to tedy tak, že církve už na své aktivity nebudou chtít od státu díky restitucím už ani korunu. Restituce chceme redukovat tak, aby se snížila paušální finanční náhrada.

Otázka: dobry den pane sobotko mam dotas kdy uš neco budeta delat stemiy zlodeji ex a abysme nemuseli platit v nemocnici dekuji

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: ČSSD chce v koalici prosadit zrušení poplatků u lékaře a v lékárnách. Poplatek za pobyt v nemocnici připouštíme nejvýše 60 korun a maximálně 30 dnů v roce, pak už by se neplatilo nic.

Otázka: Zdravím Váa pane Sobotko,můžete vysvětlit svým voličům,proč jste se rozhodl zase spolupracovat s klero -lidovou stranou KDU-ČSL?Nemyslíte si,že Vás a hlavně celou koalici budou mít zase ,jako vždy když byli v jakékoliv vládě na "háku",tudíž se vždy potvrdila prognóza,že jim nejde o lidi,ALE???

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: Důvod je jasný, ve Sněmovně nejsou hlasy na levicovou koalici a proto hledáme možnou shodu se středopravými subjekty. ANO a KDU k nám mají mnohem blíže než ODS a TOP 09. Navíc jsme před volbami slíbili, že s ODS a TOP do vlády nepůjdeme. Alternativou ke koalici s ANO a KDU je odchod ČSSD do opozice, což by ve skutečnosti znamenalo nové předčasné volby. Země potřebuje podle mého názoru stabilní vládu, ne nové volby.

Martina Machová Martina Machová
27. 11. 2013 15:10
 

Právě se děje

Další zprávy