Babiš bouchl do stolu: Jednání taky nemusí pokračovat

Domácí Domácí
27. 11. 2013 8:01
Šéf hnutí ANO vyhrotil spor s lidovci o lustrační zákon.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šéf hnutí ANO Andrej Babiš přiložil polínko do horkých vyjednávání o nové koaliční vládě s ČSSD a KDU-ČSL.

V rozhovoru pro deník Právo prohlásil, že pokud se lidovci staví proti zrušení lustračního zákona, pak mají něco proti němu osobně, a jednání tak nemusí pokračovat. Boj proti zrušení lustrací označil za kampaň proti své osobě.

"Lidovci měli při vyjednávání říci, že mají problém s Babišem a že mě nechtějí ve vládě, a tak v ní tedy nebudu. Pokud KDU-ČSL říká, že má problém s lustračním zákonem, tak pravděpodobně mají problém s Babišem. Měli by to ale říci na rovinu - a potom nemusíme vyjednávat," řekl Babiš pro právo.

Předseda hnutí ANO v rozhovoru zpochybnil přístup lidovců k jednání o vládě a jejich dobrou vůli se dohodnout. "Nejsem zvyklý, že váš partner něco říká vám do očí a něco jiného do médií. Takže jsem moc překvapený. Na minulém jednání o lustračním osvědčení nebyla řeč. KDU-ČSL se na to zeptáme při dalším jednání a zeptáme se jich také, jestli má tedy smysl vyjednávat," uvedl Babiš.

S návrhem na zrušení lustračního zákona přišli komunisté. Lidovci uvedli, že jsou rozhodně proti a zrušení zákona pro ně nepřichází v úvahu.

Poslanci hnutí ANO o otázce lustračního zákona v úterý diskutovali, nehlasovali však o ní. Předseda klubu Jaroslav Faltýnek pak v České televizi uvedl, že neví, jak by hlasování v klubu dopadlo a jaký tedy bude většinový názor strany.

 

Právě se děje

Další zprávy