Sobotka: "Malou" důchodovou reformu zdržovat nebudeme

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
3. 5. 2011 15:28
Rozhovor s předsedou ČSSD o obstrukcích při úterní schůzi Poslanecké sněmovny
To nebude obstrukce, jen dlouhá diskuse!
To nebude obstrukce, jen dlouhá diskuse! | Foto: Petr Protivánek

Praha - Sněmovnu v úterý a zřejmě i ve středu čekají obstrukce opozičních poslanců. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ovšem v rozhovoru pro Aktuálně.cz ujišťuje, že zdržovací taktika se nebude týkat takzvané "malé" důchodové reformy.

Ta reaguje na verdikt Ústavního soudu z loňského jara. Pokud by novela nezačala platit před koncem letošního září, hrozilo by, že stát bude moci přiznávat jen minimální důchody kolem 3 tisíc korun měsíčně. Ústavní soudci vloni konstatovali, že penze těch, kteří měli v aktivním životě vysoké platy a výrazně víc přispívali do penzijního systému, se jen málo liší od penzí těch, kteří přispívali výrazně méně.

Zdržovat naopak sociální demokraté hodlají zákon o zdravotním pojištění, který mimo jiné zvyšuje poplatek za den v nemocnici, a pak Drábkův balíček škrtů v resortu sociálních věcí. Ani tady ale obstrukce nebudou trvat týdny, jak se obávala koalice.

"Využijeme dnešek, možná zítřek na to, abychom upozornili na nebezpečí, které přináší rozdělení zdravotní péče na základní a na péči pro bohaté," řekl Aktuálně.cz Sobotka. Zároveň odmítá zdržovací taktiku ČSSD nazývat "obstrukcí", jde prý o "demokratickou diskusi".

Aktuálně.cz: Bude se obstrukce nebo - jak vy říkáte - diskuse týkat i malé důchodové reformy?

Budeme se soustředit na Drábkův balíček škrtů a na novelu zákona o zdravotním pojištění. Pro malou Drábkovu důchodovou reformu ale v žádném případě nebudeme hlasovat.

A.cz: Ovšem zároveň ji nebudete zdržovat, je to tak?

Myslím, že není možné, aby část této reformy nezačala platit. Vláda sice do ní přibalila i věci, které tam nepatří, jako to nekonečné prodlužování odchodu do důchodu, ale to je věc vládní koalice. Ale u tohoto zákona musí být jiný režim, ten by měl být přijat.

A.cz: Jak dlouho chcete s obstrukcemi vydržet?

Diskuse bude probíhat do té doby, dokud budou diskusní příspěvky a pak bude diskuse dokončena.

A.cz: To znamená, že nakonec umožníte, aby zákony, které vám vadí, prošly?

Ale vládní koalice tady v poslanecké sněmovně má přece většinu, to není nic nového. Má ji tady už devět měsíců. Má většinu 115, možná 118 hlasů. Sociální demokracie nemá možnost tady tyto zákony zastavit. Zastavíme je v Senátu a vrátíme do sněmovny.

A.cz: Počkejte, to vypadá, jako byste to vzdávali. Takže obstrukce budou jen poškádlením vládní koalice?

To není věc poškádlení, toto je kontroverzní zákon. Chceme o něm diskutovat, já nebudu nikomu bránit, aby vystupoval. A jestli debata potrvá den, dva, tři - to je věc demokratické diskuse. A myslím, že je absolutně nedemokratické nazývat diskusi obstrukcí. Obstrukce je něco jiného - to je čtení telefonních seznamů. My budeme jen debatovat o kontroverzních zákonech.

 

Právě se děje

Další zprávy