Vláda ustála hlasování o nedůvěře, platná byla i árie

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
26. 4. 2011 22:00
Věci veřejné zvažovaly i možnost nové vlády v čele s premiérem z TOP 09
Nečasova vláda tentokrát přežila.
Nečasova vláda tentokrát přežila. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Trojkoaliční vláda Petra Nečase podle očekávání přečkala i druhé hlasování o nedůvěře, které vyvolala opoziční ČSSD. Pro pád vlády se vyslovilo jen 84 opozičních poslanců, 114 jich bylo proti.

Osud kabinetu byl jasný už od chvíle, kdy se koalice víceméně dohodla a i Věci veřejné "podmíněně" Nečasův kabinet podpořily.

Z "rebelů" zvolených za Věci veřejné podpořili opozici Jaroslav Škárka, Stanislav Huml a Kristýna Kočí. Jana Suchá, která už odpoledne deklarovala, že vládu podpoří, se nakonec z jednání omluvila.

Vzhledem k tomu, že pro pád vlády se musí vyslovit nejméně 101 poslanec, fakticky tak vládu podpořila tím, že nehlasovala proti.

Nezvyklý způsob hlasování zvolil poslanec za TOP 09 Daniel Korte, který své "proti návrhu" zazpíval. To umožnilo opozici zpochybňovat jeho hlasování.

"Artikuloval jsem zřetelně. A nikde v jednacím řádu není napsáno, že poslanec nemůže svůj názor zazpívat," hájil se na konci hlasování Korte. Sněmovna nakonec námitku opozice nepřijala.

Výsledek byl jasný dopředu i samotné ČSSD, která hlasování vyvolala. "Je to předem prohraná bitva, ale stojí to za to," řekl Aktuálně.cz už odpoledne místopředseda sociálnědemokratických poslanců Jan Hamáček.

Hodiny proslovů

Poslanci využili hlasování o nedůvěře ke vzájemným útokům. Většina jich pochopitelně mířila k aférám Věcí veřejných. Opozice mluvila o uplácení poslanců VV, pod palbou kritiky bylo i podezření, že lídr VV Vít Bárta šel do politiky kvůli veřejným zakázkám.

"Toto je vaše zodpovědnost, pane premiére, že jste tuto rakovinu pustil k moci," označil Věci veřejné poslanec ČSSD David Rath.

"Lidé vám uvěřili boj proti korupci. Nevěděli nic o té chobotnici," přidal se tímto přirovnáním k mafii Lubomír Zaorálek (ČSSD).

"Důrazně se chci ohradit proti propojování Věcí veřejných s agenturou ABL," hájila své uskupení naopak předsedkyně poslanců VV Karolína Peake.

Proti Věcem veřejným si ovšem přisadil i poslanec Stanislav Huml, zvolený za VV, který stačil z poslaneckého klubu vystoupit dřív, než ho vyloučili.

"Kandidoval jsem za nedemokratické uskupení a cítím potřebu se voličům omluvit," prohlásil před poslanci Huml. "Nemohu tuto vládu podpořit."

Podmíněná podpora ze strany VV

"Tuto důvěru vyslovíme podmíněně," upozornila koaliční partnery předsedkyně klubu "véček" Karolína Peake.

Fakticky to znamená, že VV chtějí ještě s koaličními partnery mluvit o tom, aby jim nemluvili do personální politiky.

Jde především o bývalého náměstka ministra vnitra Martina Moroze, kterého si chce vzít k sobě Radek John, nově vicepremiér pro boj s korupcí. Moroze jako Johnova náměstka ale odmítá premiér Petr Nečas.

"Nemůžou nám do těchto věcí mluvit," řekl Aktuálně.cz jeden z poslanců Věcí veřejných. "Chceme o tom dál mluvit na koaličních jednáních."

Plán "premiér z TOP 09"?

Podle informací, které Aktuálně.cz má hned ze dvou koaličních klubů, uvažovaly původně Věci veřejné i o tom, že by Nečasovu vládu shodily a následně by vznikl kabinet pod vedením TOP 09.

VV ve svých úvahách sázely na to, že by další pokus po pádu Nečasovy vlády dostala ČSSD, která by vládu nesestavila nebo sestavit nechtěla, a druhý pokus by dostala právě TOP 09 jako třetí nejsilnější strana ve sněmovně.

"Tuto myšlenku jsme opustili někdy v průběhu minulého týdne," tvrdí jeden z poslanců VV.

Vypadalo to tak, říká i zdroj z klubu "topky". Problém byl v tom, že TOP 09 o tomto postupu ani neuvažovala.

 

Právě se děje

Další zprávy