Opozice chystá obstrukce. Penze tisíců lidí v ohrožení

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
29. 4. 2011 6:00
Schůze sněmovny může namísto dvou týdnů trvat i měsíc, hrozí ČSSD a KSČM
Opozice chystá obstrukce. Nelíbí se jí návrhy vlády Petra Nečase.
Opozice chystá obstrukce. Nelíbí se jí návrhy vlády Petra Nečase. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Několik týdnů trvající politická krize v Česku znovu ohrožuje důchodce. Poté, co přijetí takzvané malé důchodové reformy ohrožovaly spory ve vládní koalici, nyní může její včasné přijetí zablokovat opoziční sociální demokracie a komunisté.

Právě opoziční poslanci se totiž rozhodli, že budou projednávání této důležité normy obstruovat. Pro přijetí "malé reformy" dal pevný termín verdikt Ústavního soudu - zrušil ke 30. září některé paragrafy zákona, podle nichž se důchody vyměřují.

Pokud tedy bude opozice ve sněmovně zdržovat dlouho, může se stát, že sociální správa bude od října přiznat jen zcela minimální důchod kolem tří tisíc korun. Zákon je nyní ve sněmovně ve druhém čtení.

"Pokud by hypoteticky nebyla přijata nová úprava k 30. září, tak všechny nově přiznávané starobní důchody budou v minimální výši řádově 3000 korun měsíčně," varuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

"Vládní návrhy, které se tady chystají, určitě vyžadují podrobnějšího projednání. Chceme, aby to bylo dokonale projednáno a nechceme, aby to takto bylo přijato," řekl Aktuálně.cz předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

A teď se bude mluvit

Podle informací Aktuálně.cz budou oba poslanecké kluby využívat všechny možnosti, které jim sněmovní řád umožňuje.

Mohou si brát pauzy na jednání, což jsou dvě hodiny pro každý klub denně. Nadto mohou prodlužovat diskuze o jednotlivých návrzích. Průtahy mohou trvat celý měsíc.

"Když si vzpomenu na konec minulého volebního období, kdy byly těsně před hlasování návrhy KSČM na zrušení zdravotnických poplatků, tak ODS obstruovala tak, že Petr Nečas pronášel několikahodinové edukativní kusy. Nevylučuji, že se uchýlíme k podobnému jednání," naznačil Kováčik, jak hodlají postupovat komunisté.

"Koalice musí počítat se vším. Od ústavních stížností až po jednání v Senátu, stejně jako protestní akce a především tedy důrazné NE od opozice při projednávání tohoto návrhu," pohrozil místopředseda klubu ČSSD Jeroným Tejc.

"Pokud bude tento postup realizován, pak mi přijde jako velmi nezodpovědný," zlobí se Drábek na opoziční kolegy.

Sociální demokraté nechtějí nechat zajít obstrukce tak daleko, že by hrozilo vyplácení minimální výše důchodů. "My jsme zároveň odpovědnou opozicí. Nicméně způsob, jakým pan Drábek řeší nález Ústavního soudu, nám rozumný nepřipadá a budeme chtít přijmout řešení, které nebude tolik poškozovat občany," dodal Tejc.

Komunisté zatím tvrdí, že do podzimu je daleko a necítí se případnými viníky. "Na triku to bude mít vláda, ne opozice, která chce jen důkladné projednání," vzkazuje Kováčik.

A zase ty poplatky

Obstrukce se nebudou týkat jen malé důchodové reformy, ale také návrhu ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) na zvýšení zdravotnických poplatků.

"Je to návrh, který rozděluje zdravotnickou péči na tu chudinskou a tu pro bohaté. Toto odmítáme a uděláme vše pro to, abychom takové novele zabránili," varuje Tejc.

Obstrukce se navíc bude týkat i škrtů v sociální oblasti a platech státních zaměstnanců, což ve sněmovně rovněž předkládá ministr Drábek.

Až do noci

Střelivo proti opozici si už chystají koaliční kluby. Jejich předsedové už o zamýšlených obstrukcích vědí a na společném jednání už ladili postup.

"Pro nás je obstrukce legitimní nástroj opozice, nepochybně koalice bude využívat legitimní nástroje, které má ona k dispozici," sdělil Aktuálně.cz předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

"Naší snahou bude pracovat co nejvíce. Budeme pracovat po sedmé hodině, po deváté hodině, do noci, každý den, dokud nebudou ty zákony schváleny," nastínil Petr Gazdík, který vede poslance za TOP 09 a Starosty.

 

Právě se děje

Další zprávy