Sobotka chce konec lhářů z Lán. Má podporu

Martina Machová Tereza Krobová Martina Machová, Tereza Krobová
4. 11. 2013 23:58
Jihomoravská organizace ČSSD navrhla Haškovi, Škromachovi a Tejcovi odchod z funkcí.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Osud "lánských spiklenců" Michala Haška, Jeronýma Tejce a Zdeňka Škromacha v čele ČSSD je jasnější. K odstoupení z funkcí je vyzvaly organizace z jižní Moravy, Zlínského kraje, Prahy i Moravskoslezského kraje.

Pozici Bohuslava Sobotky jako stranické jedničky tak podle všeho 10. listopadu potvrdí ústřední výkonný výbor ČSSD. Podpory se mu už dostalo dříve z Karlovarského, Plzeňského a Olomouckého kraje nebo z Vysočiny. Většina z krajských organizací také vyzvala účastníky lánské schůzky, aby vyvodili osobní zodpovědnost, jedna přímo požadovala jejich rezignaci.

V pondělí večer se také jihomoravská organizace, která má tři tisíce členů a je třetí největší v republice, usnesla, že členové vedení ČSSD mají zvážit podíl odpovědnosti za povolební vyjednávání a v závislosti na tom odstoupit z politických funkcí. Pro hlasovala těsná většina všech členů jihomoravského vedení, tedy 22. Proti bylo 11 a 4 se zdrželi. Zbylí chyběli.

Zároveň jižní Morava vyjádřila podporu Bohuslavu Sobotkovi při jednání o vládě, protože nechce oslabovat pozici ČSSD.

Naopak jihomoravské špičky odmítly usnesení o tom, že ČSSD zaznamenala nejhorší výsledek ve volbách, navržený Sobotkovými odpůrci. Stejně dopadlo i usnesení, že by měla být vyvozena odpovědnost za volební kampaň nebo aby aktéři povolební pře započali s hledáním konsenzu, aby současný stav neohrozil jednotu poslaneckého klubu.

Neprošlo ovšem ani usnesení navržené Sobotkovými skalními příznivci, které navrhl jeho někdejší asistent Roman Hanák. "Ukazuje to absurdnost části diskuse. Bylo o tom, že Škromach s Haškem před volbami intenzivně spolupracovali se SPOZ. Když jsem se ptal, co to znamená, tak mi bylo řečeno, že jsem jednal s Jiřím Rusnokem a Františkem Luklem," líčí podrobnosti z jednání Michal Hašek.

Zároveň dodal, že díky jednání s ministrem pro místní rozvoj se mu jako šéfovi Asociace krajů podařilo vyjednat tři miliardy z evropských fondů pro dopravní infrastrukturu, z čehož část půjde i do Jihomoravského kraje. "Nejsem kolaborant," komentuje rozhodnutí spolustraníků, kteří rovněž usnesení nepodpořili, Hašek. Z přítomných pro něj hlasovali čtyři lidé.

První místopředseda následně na dotaz, zda vyslechne výzvy a rezignuje, odkázal ke svým předchozím vyjádřením, tedy že nyní tento krok zvažuje a své rozhodnutí oznámí na nedělním ústředním výkonném výboru.

Bohuslav Sobotka na jednání nebyl přítomen. Jeho místo hlavního kritika "spiklenců z Lán" zaujal někdejší poslanec Ivan Ohlídal, který je v současnosti místopředsedou jihomoravské ČSSD.

Ivan Ohlídal během dne již řekl, že právě Hašek je tím, který tři dny lhal spolustraníkům a veřejnosti, a stal se tak nevěrohodným. Podle něj proto "nemá ve vrcholné politice co dělat". Jen pro doplnění, kdyby Hašek s Tejcem odešli i ze Sněmovny, Ohlídal zaujme jejich místo. Do Sněmovny se letos totiž nedostal a je druhým náhradníkem.

Hašek už při příchodu na jednání připustil, že se dopustil chyby, když neinformoval o své schůzce s prezidentem hned a zatajil ji. Zároveň ale řekl, že samotná schůzka nebyla pochybením. Stejně tak odmítá kritiku za pokus o odvolání Sobotky s tím, že šlo jen o vyvolání diskuse ve straně o velmi špatných výsledcích ČSSD v předčasných volbách.

Před zasedáním se před budovou na Masarykově třídě, v níž jihomoravská ČSSD sídlí, sešlo deset Haškových příznivců s letáky, na nichž odmítli odchod Haška z nejvyšších funkcí. Jednání se koná za zavřenými dveřmi.

Předseda ČSSD Brno-venkov Zdeněk Dufek popsal atmosféru na jednání jako "praní špinavého prádla". Hašek označil ve svém přibližně patnáctiminutovém projevu ke spolustraníkům některé postupy proti němu, Tejcovi a Škromachovi "za mediální lynč a veřejnou popravu".

Podpora Sobotkovi i z Prahy, Zlína a Ostravy 

Sobotka už získal podporu při vyjednávání o koalici u pražské organizace, která dosud byla "baštou haškovců". Zároveň předsednictvo pražského krajského výkonného výboru vyzvalo Michala Haška, Zdeňka Škromacha a Jeronýma Tejce, aby nabídli své funkce k dispozici, stejně jako to udělal další místopředseda Milan Chovanec.

"Důvodem je povolební schůzka s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, kterou Hašek opakovaně popíral, nakonec ji ale přiznal," potvrdil místopředseda pražské ČSSD a pražský zastupitel Petr Dolínek.

"Je třeba zklidnit zjitřenou situaci a dovést ČSSD k jednání o vládě tak, aby vznikla v co nejkratší době nová zodpovědná vláda. Bohuslav Sobotka je jediným člověkem, který je nyní schopen taková jednání vést," komentoval usnesení předseda klubu pražských zastupitelů ČSSD Miroslav Poche.

Zlínská ČSSD rovněž nesouhlasí s jednáním stranických kolegů, kteří se v den vyhlášení výsledků parlamentních voleb sešli s prezidentem Milošem Zemanem. Účastníci schůzky by měli podle zlínské organizace strany z celé záležitosti vyvodit osobní odpovědnost.

Do pondělních pozdních hodin zasedala i moravskoslezská ČSSD, která rozhodovala v širším fóru. Delegáti krajské konference zejména volili nové vedení. Petra Kajnara, který před volbami dal k soudu kandidátky své mateřské strany, vystřídal v čele jedné z nejsilnějších organizací zdejší hejtman Miroslav Novák.

Vnitrostranický spor v rovině Sobotka-Hašek pak zasáhl volbu místopředsedů. Zprvu to vypadalo, že poslanec Adam Rykala, který hlasoval na povolebním předsednictvu pro odstavení Sobotky, získal podporu spolustraníků, když (byť o jediný hlas) získal post místopředsedy strany.

Následně vystoupil předseda senátního klubu Petr Vícha a po více jak hodinové debatě volili Severomoravané znovu. Rykala již nekandidoval a místo toho rezignoval na všechny své politické funkce.

Místopředsedy krajského výkonného výboru nakonec byli zvoleni primátor Karviné Tomáš Hanzel, starosta Ostravy-Poruby Lumír Palyza, náměstek hejtmana Jiří Martinek, krajský zastupitel Ctibor Vajda a poslanci Dana Váhalová a Ladislav Velebný.

"Krajská organizace podporuje Bohuslava Sobotku a považuje ho za předsedu a jediného kandidáta na premiéra za sociální demokracii. Požadujeme, aby vyjednávací tým byl pod vedením Bohuslava Sobotky a aby tento vyjednávací tým měl stoprocentní podporu poslaneckého klubu," uvedl Novák.

Krajské konference v Moravskoslezském kraji se účastní i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který jí dal přednost před jednáním straníků v Brně.

Do značné míry osamocená zůstává Haškova domovská organizace Brno-venkov, která místopředsedu vyzvala, aby ve stranické funkci do připravovaného sjezdu ČSSD zůstal.

Sobotka: Zesměšnili ČSSD

Sobotka v pondělí znovu zopakoval, že trojice politiků musí ve vedení strany skončit. "Výrazně se podíleli na přípravě pokusu o puč, poškodili stranu a oslabili ji v době, kdy má povinnost sestavit vládu," zopakoval v pondělí Sobotka.

Podle něj iniciátoři tajné schůzky s prezidentem Milošem Zemanem svým jednáním zesměšnili a zdiskreditovali sociální demokracii. "To jsou vážné politické chyby, ze kterých by měli vyvodit osobní politickou zodpovědnost," dodává předseda.

Tejc, Škromach i Hašek by tak měli rezignovat na své funkce ve vedení ČSSD nejpozději na jednání ústředního výkonného výboru ČSSD v neděli 10. listopadu, pokud to neudělají, bude jejich možný konec v čele strany řešit samotný výbor, řekl Sobotka.

Schůzky v Lánech, na které se podle účastníků pouze diskutovalo o povolební situaci, se zúčastnil také Milan Chovanec a Jiří Zimola, ti už na stranické funkce rezignovali.

Chovanec v neděli uvedl, že se pravděpodobně vzdá funkce hejtmana, poslancem zůstane. Nabídl také rezignaci na post místopředsedy strany, Sobotka ji ale odmítl.

Sjezd bez funkcionářských klanů a dvakrát větší?

Bohuslav Sobotka chce navrhnout, aby na sjezdu strany bylo více delegátů než dosud. "Kromě toho, že navrhnu svolat sjezd, tak bych také rád zvýšil klíč pro zastoupení delegátů na sjezdu," uvedl Sobotka.

Podle něj se sjezdu zpravidla účastnilo okolo pěti set delegátů. "Byl bych rád, kdyby se ten počet účastníků sjezdu minimálně zdvojnásobil. To znamená, že budu navrhovat, aby okresní organizace mohly vyslat na sjezd více zástupců," podotkl Sobotka.

Uvedl, že na sjezdu by tak bylo zastoupeno mnohem více řadových členů. "Nebyly by tam jenom funkcionářské klany, ale i řadoví členové, kteří teď byli velmi aktivní. Byl bych velmi rád, kdybychom aktivitu řadových členů sociální demokracie udrželi i v budoucnu," vysvětlil Sobotka, který je připraven na sjezdu obhajovat funkci předsedy.

Podle něj by sjezd s více než tisícovkou delegátů byl demokratičtější. "Na rozdíl od pučistů se mimořádného sjezdu nebojím," řekl Sobotka.

Návrh na svolání mimořádné volebního sjezdu chce Sobotka přednést na nedělním jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD. Mohl konat počátkem února a podle jeho mínění by na něm celé vedení strany mělo dát k dispozici své funkce.

 

Právě se děje

Další zprávy