Plzeň i Vysočina podpořily Sobotku. Chovanec je dělí

ČTK Domácí ČTK, Domácí
2. 11. 2013 16:00
ČSSD na Vysočině vyzvala Haška, Škromacha, Tejce a Chovance k opuštění funkcí.
Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sociální demokraté Plzeňského kraje a na Vysočině se v sobotu postavili za předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku

Na mimořádném setkání rozšířeného krajského výkonného výboru strany ve Volduchách na Rokycansku delegáti Sobotku podpořili i coby kandidáta strany na premiéra.

Krajská konference sociálních demokratů na Vysočině pak Michala Haška, Zdeňka Škromacha, Jeronýma Tejce a Milana Chovance vyzvala k opuštění stranických funkcí.

Stojí za Chovancem

Asi 110 sociálních demokratů z Plzeňského kraje nicméně svého krajského šéfa Milana Chovance ve stranických funkcích podpořilo. Další spolupráci s ním si dovede představit i Sobotka.

"Jsem přesvědčen, že Milan Chovanec nepatřil mezi iniciátory toho puče, který se odehrál ve vedení sociální demokracie. A pokud jde o Milana Chovance, dokážu si s ním představit spolupráci i v budoucnosti," řekl lídr ČSSD.

Chovanec se společně s dalšími čtyřmi členy vedení ČSSD krátce po volbách účastnil utajované schůzky s prezidentem Milošem Zemanem. První ale přiznal, že se schůzka konala a byl na ní. Zbylí účastníci to dlouho popírali.

Plzeňská ČSSD se v sobotu shodla na tom, aby Chovanec zůstal v čele krajské organizace i místopředsedou strany. Stanovisko novinářům tlumočil krajský tajemník ČSSD Jaromír Drozd.

Chovanec stranickým kolegům vysvětloval při neveřejném aktivu současnou bouřlivou situaci ve straně i svoje jednání a postoje z minulých dní. Účastníci setkání jeho vysvětlení vzali na vědomí, podporu mu vyjádřili už při úterním setkání krajského výboru.

Do Volduch na Rokycansku přijel na setkání s členy také Sobotka. Předtím navštívil podobné setkání ČSSD na Vysočině.

"Situace je pro sociální demokracii do značné míry zlomová. Přijel jsem proto, abych dal ze svého pohledu informace o tom, co se stalo, co se odehrálo a proč si myslím, že to dramatickým způsobem poškodilo sociální demokracii," řekl před jednáním. Víc než hodinu pak mluvil se členy strany a vysvětloval jim události minulých dní.

Lhali jste, odstupte, zní z Vysočiny

Krajská konference sociálních demokratů velkou většinou podpořila předsedu strany Bohuslava Sobotku a vyzvala Michala Haška, Zdeňka Škromacha, Jeronýma Tejce a Milana Chovance k opuštění stranických funkcí, protože lhali o svých povolebních jednáních.

Na funkce v předsednictvu ČSSD by měli rezignovat ti, kteří v neděli podpořili výzvu k rezignaci Sobotky. S usnesením novináře seznámil nově zvolený předseda krajského výkonného výboru Petr Krčál. Na krajské konferenci ve Větrném Jeníkově jednalo 125 delegátů.

Zvažují svou politickou budoucnost

Rostoucí podpora, kterou krajské organizace postupně Sobotkovi vyjadřují, podle něj umožní, aby se krize v ČSSD uzavřela na jednání Ústředního výkonného výboru 10. listopadu.

Tehdy se podle něj musí celá věc rozetnout a měla by jednoznačně skončit dvojkolejnost. "Doufám, že 10. listopadu padne jasné rozhodnutí, kdo vede sociální demokracii, že už nebudou žádné snahy o schizofrenii, o duální vedení," uvedl Sobotka.

Podle Sobotky by Hašek se Škromachem měli rezignovat na funkce místopředsedů ČSSD a Jeroným Tejc na funkci předsedy poslaneckého klubu. Kritizovaná trojice ve čtvrtek po jednání grémia sociální demokracie uvedla, že v příštích dnech zváží svou politickou budoucnost.

Hašek, který se veřejnosti omluvil za to, že o schůzce s hlavou státu opakovaně lhal, a Škromach, jenž litoval "některých ne úplně přesných informací" ze své strany, chtějí na zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD 10. listopadu oznámit, jestli se vzdají funkcí.

Jako první k takovému kroku částečně ve čtvrtek večer přistoupil další z účastníků tajné schůzky v Lánech, jihočeský hejtman Jiří Zimola, který rezignoval na členství v předsednictvu a výkonném výboru ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy