Chovanec: Schůzku v Lánech inicioval Hašek, byla hloupá

ČTK ČTK
3. 11. 2013 16:26
Domníval jsem se, že nás do Lán zve prezident Zeman, řekl místopředseda ČSSD
Milan Chovanec.
Milan Chovanec. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Místopředseda ČSSD Milan Chovanec míní, že utajovaná povolební schůzka v Lánech s prezidentem byla "propagandistická". Místopředseda strany Michal Hašek prý chtěl ukázat, že má tým lidí z vedení sociální demokracie.

Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) míní, že by se ke schůzce měl vyjádřit prezident.

Chovanec to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. Podle něj Hašek setkání s hlavou státu také inicioval. Hašek řekl, že bere jednání s prezidentem jako důvěrné a nebude se k němu vyjadřovat.

"Ta schůzka byla naprosto hloupá. Podle mě byla propagandistická, nic víc, aby Michal Hašek ukázal, že má nějaký tým," uvedl Chovanec. Podle něj chtěl Hašek také ukázat, že dokáže dovést lidi z vedení sociální demokracie.

Chovanec si podle svých slov myslel, že ho večer po volbách zve prezident Miloš Zeman. Kdo se schůzky zúčastní, zjistil prý až před ní.

"Když jsem dojel do Lán, tak jsem nabyl dojmu, že ta schůzka nebyla zvána panem prezidentem. Pan prezident řekl u stolu, ke kterému jsme zasedli: ´Vy jste tu schůzku iniciovali, tak si pojďme povídat´. Tak jsem ztratil iluze, že jsem byl pozván panem prezidentem," řekl Chovanec.

Dodal, že textovou zprávu s pozváním dostal od Haška. Podotkl, že to potvrdil i další z účastníků schůzky Zdeněk Škromach. Prezidentům kancléř Vratislav Mynář v týdnu uvedl, že se sociální demokraté na schůzku nahlásili a chtěli diskutovat o výsledcích voleb.

Hašek se ke svolání schůzky nepřiznal

Hašek na otázku, zda jednání inicioval, neodpověděl. "Jakékoliv setkání s hlavou státu, absolvoval jsem jich několik s Václavem Klausem i Milošem Zemanem, beru jako důvěrné a na rozdíl od Milana Chovance nepovažuji za vhodné je veřejně komentovat," uvedl jen.

Chovanec tvrdí, že jednání "nevybočovalo ze standardní politické diskuse". Popřel, že by jeho utajení žádal on. Uvedl prý jen, že by se schůzka dala špatně vyložit. Požadavek na utajování neslyšel ani od hlavy státu, dodal.

Podle Štěcha by se k lánskému setkání měl prezident vyjádřit. V diskusním pořadu Partie řekl, že za nynější situací jsou ambice "některých lidí". Ti prý nerespektovali, že se šéfem strany na sjezdu stal Sobotka.

"Využili situace, že měli možná - nebo si mysleli, že mají - podporovatele v osobě prezidenta republiky. Ten by se k tomu také měl vyjádřit, protože ta nešťastná schůzka byla u něj, mlčení nepomáhá," uvedl Štěch.

ČSSD se po volbách snaží udržet jednotu. Ve straně jsou dvě křídla - Sobotkovo a Haškovo. Situaci vyostřila právě lánská schůzka. Předsednictvo ČSSD pak Sobotku odvolalo z vyjednávacího týmu o vládě a vyzvalo ho k rezignaci.

Podle Chovance toto rozhodnutí vyvolalo ve straně "katarzi". Vyšlo totiž najevo, že se špičky ČSSD bez Sobotky tajně sešly s prezidentem. Následné grémium ČSSD ale podpořilo Sobotku, jenž má zatím jako jediný mandát o sestavení vlády.

Chovanec míní, že dvojvládí skončí 10. listopadu na jednání ústředního výkonného výboru v Praze a Sobotka se pak stane premiérem.

 

Právě se děje

Další zprávy