Chovanec chce skončit jako hejtman, zůstane poslancem

ČTK ČTK
Aktualizováno 3. 11. 2013 15:06
Podpora Rusnokově vládě byla velkou politickou chybou, uvedl místopředseda ČSSD.
Chovanec, Hašek a Sobotka na sjzedu ČSSD.
Chovanec, Hašek a Sobotka na sjzedu ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Místopředseda ČSSD Milan Chovanec zřejmě složí funkci hejtmana Plzeňského kraje a bude jen poslancem. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Podotkl, že stále nabízí rezignaci na stranický post.

Funkci hejtmana nebo poslance složí 9. prosince na zastupitelstvu Plzeňského kraje. "Spíš to bude funkce hejtmana, pokud se něco nezmění," uvedl. Podle něj je působení ve Sněmovně logickým vyústěním toho, že se do dolní komory parlamentu rozhodl kandidovat.

Chovanec uvedl, že v úterý nabídl rezignaci na funkci místopředsedy ČSSD. Šéf strany Bohuslav Sobotka ji ale nepřijal. Podle Chovance jeho nabídka dál platí a pokud Sobotka příští neděli na zasedání ústředního výkonného výboru usoudí, že kvůli uklidnění situace v ČSSD je jeho odchod nutný, postu se okamžitě vzdá.

Podpora Rusnokově vládě byla velká chyba

V pořadu také řekl, že podporu ČSSD Rusnokově vládě považuje za chybu. Řekl, že se tím jen posílilo dvojvládí ve straně a byl to začátek jejího propadu u voličů.

"Byla to velká politická chyba. To je začátek propadu preferencí a volebního výsledku sociální demokracie. Zmizelo pravolevé vnímání a my jsme de facto uspokojili levicové voliče, že je levicový prezident, levicový Senát a je de facto levicová vláda," uvedl Chovanec.

Podle Chovance se proti podpoře stavěl šéf strany Bohuslav Sobotka, pro byl místopředseda Michal Hašek. Rozhodnutí o podpoře Rusnokovu kabinetu označil Chovanec za "velký rozstřel" mezi oběma politiky. Dodal, že většina členské základny vládu podporovala, aby se prý nevrátila pravice.

Chovanec byl jedním z pěti účastníků lánské utajované schůzky u prezidenta Miloše Zemana hned po skončení voleb. Jako první přiznal, že se setkání zúčastnil, ostatní to dlouho popírali.

Podle šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD) by na své vysoké stranické posty měli rezignovat všichni, kteří za prezidentem do Lán jeli, tedy tři místopředsedové Chovanec, Michal Hašek a Zdeněk Škromach, šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc a člen předsednictva Jiří Zimola. Ten už funkci složil.

"Doufám, že si uvědomí svou chybu a budou pokračovat na nižších postech. Všech pět by mělo odejít z vrcholných stranických funkcí - z grémia, předsednictva, místopředsednických postů, i z ústředního výkonného výboru - a pracovat na úrovni obcí a krajů," řekl Štěch v pořadu Partie televize Prima.

Do vedení kraje zřejmě zamíří Šlajs

V čele kraje by Chovance mohl vystřídat nynější první náměstek hejtmana Václav Šlajs. Chovanec již na konci října oznámil, že ho na funkci doporučí.

Šlajs se letos v lednu rovněž vzdal mandátu poslance, aby se plně věnoval jen práci pro kraj, kde má na starosti ekonomiku a finance.

Poslancem za ČSSD byl ve volebním období 2006 až 2010. V dalších volbách se do dolní komory nedostal, v říjnu 2012 tam ale postoupil jako náhradník za dosavadní poslankyni ČSSD Miladu Emmerovou, která se loni po podzimních volbách stala členkou Senátu.

 

Právě se děje

Další zprávy