Snítilý exkluzivně: Nejsem přeběhlík. Hlasuju s ČSSD

Sabina Slonková
22. 2. 2008 9:50
Rozhovor, proč volil poslanec ČSSD Klause
Snítilý během volby prezidenta na cigaretě na hradním nádvoří
Snítilý během volby prezidenta na cigaretě na hradním nádvoří | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Přesně před týdnem vyhodila ČSSD Evžena Snítilého ze svého poslaneckého klubu. Za rozhodnutí, že při volbě prezidenta podpoří Václava Klause, jej nadto spolustraníci osočili, že se nechal uplatit.

Snítilý, kterému byla kvůli anonymním výhrůžkám přidělena ochranka, by přesto i dnes hlasoval stejně. Ve vůbec prvním větším rozhovoru, který od volby hlavy státu poskytl, říká: "ČSSD má právo se k tomu mému činu nějakým způsobem postavit. Ale já rozhodně nezačnu hlasovat s vládou. Nikdy jsem neporušil program ČSSD," říká exkluzivně pro Aktuálně.cz

A.cz: Proč jste volil Václava Klause?

Nebyla to otázka okamžitého rozhodnutí. Uvažoval jsem o tom od okamžiku, kdy jsem se dozvěděl, kdo bude kandidátem na prezidenta za ČSSD. Porovnával jsem zkrátka pozice obou kandidátů a vyšel mi jako lepší kandidát Václav Klaus. Chtěl bych upozornit, že profesor Švejnar nebyl kandidátem ČSSD, ale Strany zelených. Takže to byl kandidát jiné strany a nadto strany vládní koalice. Stejně tak, jako byl Václav Klaus kandidátem strany jiné vládní koalice. Tak kde je v tom rozdí? Já ho neviděl.

A.cz: Proč zvítězil ve vašich očích právě Václav Klaus?

Revanš od ČSSD
Revanš od ČSSD | Foto: ČSSD

Už jsem to zmínil. A pak samozřejmě máte blíž k člověku, který sice je v ideovém poli jinde, ale znáte ho z dlouhodobého vývoje politické scény. Pan profesor Švejnar přece i v programové části - například co se týče radaru nebo reforem - měl stejný postoj jako prezident Klaus.

Těch momentů bylo mnohem víc. Pečlivě jsem je zvažoval, radil jsem se, věděli o tom moji spolupracovníci. Není pravda, že jsem to vypálil najednou, aniž bych to konzultoval. I kolegové ze strany věděli, že mám problém s prezidentskou volbu.

A.cz: Politici ČSSD ale veřejně tvrdili, že to netušili. Povíte, komu jste to říkal?

Nechci je dostat do stejné situace, v jaké jsem já. Oznámil jsem jim své rozhodnutí ve středu před první volbou. Že nepodpořím žádného z kandidátů, a pokud se to bude protahovat, tak podpořím Václava Klause. Věděli to, nebylo to žádné salto mortale.

A.cz: Mimochodem: Koho jste volil při minulé volbě? Miloše Zemana, nebo jste také podporoval Klause?

Zemana, kandidáta ČSSD.

A.cz Přišly vám nábojnice, máte superpřísnou ochranku, vyhrožoval vám od té volby někdo?

O ochranku jsem požádal po těch nábojnicích, stupeň určili odborníci. Včera jsem podepsal dohodu, že v nejbližších dnech mě bude chránit už jen soukromá společnost, ne policie. Další výhružky mi nepřišly.

A.cz Mandátu se vzdát nehodláte, jak budete hlasovat ve sněmovně? Spolu s ČSSD, nebo budete jako poslanci Melčák s Pohankou podporovat kroky vládního kabinetu?

Já jsem byl zvolen za ČSSD a budu hlasovat tak jak sociální demokracie. ČSSD má právo se k tomu mému činu nějakým způsobem postavit.

A.cz: Kdyby teď došlo na hlasování o důvěře, podpořil byste kabinet?

Určitě ne. Nikdy jsem neporušil program ČSSD. Rozešel jsem se s ní jen jedinkrát - v názoru na prezidentského kandidáta.

A.cz: Se zkušeností, kterou jste teď udělal, nelitujete svého rozhodnutí?

Je to samozřejmě nepříjemné, co se děje, ale život není jen o příjemných věcech.

Pokračování rozhovoru naleznete na stránkách Aktuálně.cz odpoledne

 

Právě se děje

Další zprávy