ČSSD: Nebudeme chtít přeběhlíky. Nikdy

Martina Macková
19. 2. 2008 20:22
Strana vyzývá další, ať kultivují politiku
Plakát ČSSD z třemi poslanci, kteří opustili její poslanecký klub - Melčákem, Pohankou a Snítilým
Plakát ČSSD z třemi poslanci, kteří opustili její poslanecký klub - Melčákem, Pohankou a Snítilým | Foto: ČSSD

Praha - Paroubek vyrazil za novým stylem v politice. ČSSD oznámila, že se zavazuje nezískávat přeběhlíky z jiných stran. Nadto vyzvala ostatní: Přidejte se.

"Získávání přeběhlíků je odsouzeníhodná forma politické korupce, která de facto mění výsledky demokratických voleb. Je to výsměch občanům, kteří se zúčastnili voleb," uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Podle ČSSD by stejný závazek mohly přijmout i další politické strany a zkultivovat českou politiku.

ČSSD míní, že problém získávání přeběhlíků je u jiných stran. "Ti pracují s nástroji jako je korupce, nátlak, vydírání a také zneužívání bezpečnostních složek státu pro politické účely," řekl Paroubek.

Plakát ČSSD s výroky koaličních politiků při volbě prezidenta
Plakát ČSSD s výroky koaličních politiků při volbě prezidenta | Foto: ČSSD

Sociální demokraté přišli s prohlášením jen čtyři dny po prezidentské volbě, při které se od strany odloučil poslanec Evžen Snítilý, který se rozhodl hlasovat pro Václava Klause a ne jako jeho mateřská sociální demokracie pro Jana Švejnara. ČSSD ho za to vyloučila z klubu a následovat má vyloučení ze strany.

ČSSD tvrdí, že ODS nejdříve zneužila bezpečnostní složky k ovlivnění výsledků voleb sněmovních a do zastupitelstev měst a obcí (Kubiceho zprávy). Následně "nakoupila" poslance Melčáka a Pohanku pro důvěru své vládě a poté pro prezidentskou volbu pravděpodobně podobnou motivací získala i poslance Snítilého.

Konec zdvižených prostředníčků?

Plakát ČSSD, kterým vyzývá k novému stylu v politice
Plakát ČSSD, kterým vyzývá k novému stylu v politice | Foto: ČSSD

"Ve světle slov ministra vnitra Ivana Langera, který s bezpečnostním aparátem za zády vyhrožuje vězením svým politickým soupeřům, jsme přesvědčeni, že situace se stává dále neúnosnou. Proto vyzýváme ODS, aby přestala s tímto stylem politiky, který je mnohem bližší prostředí organizovaného zločinu než prostředí demokratické politické soutěže," uvedl Paroubek. 

Prohlášení ČSSD zřejmě navazuje na dohodu s komunisty, kteří před volbou požadovali jako další strany koalice "pro změnu na Hradě" deklarovaly, že budou usilovat o větší kulturu v politice.

"Kategoricky se distancujeme od používání zdvižených prostředníčků a vulgárních výrazů. Vyzýváme všechny politiky, aby podobných způsobů zanechali," prohlásil dnes předseda poslanců ČSSD Michal Hašek.

 

Právě se děje

Další zprávy