Sněmovna couvla před odbory. Nepodepíšu, oznámil Klaus

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
2. 3. 2010 22:46
Premiér Jan Fischer žádá odbory, aby stávku odvolaly
Premiér Jan Fischer vyzval odboráře, aby stávku odvolali.
Premiér Jan Fischer vyzval odboráře, aby stávku odvolali. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna hlasy levice kývla na požadavky odborářů a podpořila zrušení vyšších daní u zaměstnaneckých výhod.

Čtvrteční stávka železničářů a zaměstnanců hromadné dopravy v některých velkých městech ale stále hrozí. Klíčové totiž bude hlasování Senátu, ale i podpis prezidenta Václava Klause.

Tam však změna zdanění benefitů podle všeho narazí. Hlava státu se ve večerním interview pro TV Nova nechala slyšet, že jednání odborářů je "darebné a falešné".

"Je to velmi podivná stávka, protože nejde o nic konkrétního. ... Jen politici uvnitř odborů bojují proti státu," míní Klaus. A oznámil, že novelu nepodepíše.

Podlehli jsme vydírání, teskní Kalousek

"Sněmovna podlehla vydírání, a hodila tak přes palubu všechny občany, kteří zaměstnanecké benefity nemají, ale budou je muset platit," komentoval výsledek jednání sněmu jen několik minut po hlasování místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. TOP 09 a ODS byla proti, lidovci se zdrželi, jak dopoledne avizovali.

Premiér Jan Fischer vyzval odbory, aby čtvrteční stávku přeci jen zvážili, a to s ohledem na dnešní hlasování.

"Očekával bych, že po dnešním rozhodnutí sněmovny není důvod pro to řešit vzniklou situaci stávkou," uvedl premiér. "Jednání s odbory zatím naplánováno nemám, komunikaci s nimi ale zvážím."

Senát: nebudeme zdržovat, výsledek ale nejistý

Vpodvečer se odboráři sešli s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou (ODS). Ten jim slíbil, že nebude projednávání návrhu oddalovat a schůzi svolá podle zákona do deseti dnů. Slibu odborářů, že čtvrteční stávka nebude, se ale předseda horní komory nedočkal. "A to přesto, že ještě neskončil legislativní proces," posteskl si.

Odboráři budou o stávce jednat zítra. Dnes byli členové jejich delegace schopni říct jen své osobní názory. Jindřich Hlas, prezident Federace strojvůdců, ho řekl dost jasně: "Já bych byl pro, abysme mohli prokázat, že skutečně myslíme vážně naše pohrůžky."

"Dnes to ve sněmovně prošlo možná i díky tomu, že hrozba stávky trvá," přidal se předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.

Odboráři tak zatím nevyslyšeli ani výzvy lidovců. Ti dnes prohlásili, že pro zrušení vyššího zdanění zaměstnaneckých výhod ruku zvednou, předtím ale musí odboráři stávku zcela odvolat. Právě hlasy lidovců by byly ve sněmovně nutné pro přehlasování případného veta Senátu a možná i prezidenta. Dnes lidovci ve sněmovně nehlasovali.

Senátoři ODS věrní stranické linii

Odborářům vadí i striktní postoj senátních klubů ODS a TOP 09. "Klub ODS se usnesl, že pod hrozbou stávky klub jednat nemůže a že se postaví proti této vládní novele," oznámil předseda senátorů za ODS Tomáš Julínek. Dodal, že si senátoři této strany vůbec nemyslí, že by byl důvod k názoru, že vznikl stav legislativní nouze.

Podobný názor zaznívá i ze senátního klubu TOP 09 a Starostové. Jeho místopředseda Jaromír Štětina už dříve řekl, že by vyšší zdanění zaměstnaneckých výhod mělo zůstat. Klub navíc vůbec nespěchá. "Sejdeme se až před jednáním celého Senátu, tedy 16, března" řekl dnes Aktuálně.cz Štětina.

 

Právě se děje

Další zprávy