Vláda couvla odborům ve všem, ty přesto stávku nestáhly

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
25. 2. 2010 21:02
Fischerův kabinet řeší hrozbu dopravní stávky, odbory ji přesto neodvolaly
Poděkování poslancům za důvěru.
Poděkování poslancům za důvěru. | Foto: Jan Langer

Praha - Kabinet Jana Fischera ustoupil tlaku odborářů, kteří vyhlásili na pondělí 1. března pětihodinovou stávku a plní všechny jejich požadavky. Požádá sněmovnu o mimořádnou změnu zákona tak, aby zaměstnancům v dopravě zůstaly zachovány daňové výhody.

Navzdory tomu není v této chvíli jasné, zda levicový protest v pondělní ranní špičce proběhne, nebo ne. Odboráři se totiž nechali slyšet, že Fischerovo řešení je zatím "jen slib", a rozhádaná sněmovna nemusí nakonec kabinet vyslyšet.

Mimořádná schůze

Fischerův kabinet postavili odboroví bossové, zaštítění sociální demokracií, dopředu před hotovou věc. Buď nám ustoupíte a zrušíte zdanění našich výhod, anebo rovnou počítejte s tím, že lidem v pondělí znepříjemníme cestu do práce po železnici či hromadnou dopravou ve velkých městech.

Vláda tudíž nyní předloží sněmovně vlastní návrh na zrušení daní u zaměstnaneckých benefitů - předevšíím stravenek a režijních jízdenek pro zaměstnance - a zároveň sněmovnu požádá o vyhlášení stavu legislativní nouze. Předlohu tak projednají poslanci ve zkráceném režimu.

Kabinet Jana Fischera chce, aby to bylo už příští úterý a středu.

Ani po tomto kroku vlády však není jasné, že stávka skutečně nebude.

Odbory totiž daly najevo, že pokud vláda návrh přijme a skutečně ve zkráceném řízení ho předloží parlamentu, je to pro ně teprve první ústupek - až pak jsou ochotny se znovu sejít s premiérem Fischerem a jednat o zrušení stávky.

Fischer je k tomu bezprostředně po středeční krizové schůzce také vyzval.

Volební hra ČSSD

Vládnímu rozhodnutí předcházela jednání odborů především s ČSSD. Své požadavky ostatně odbory vyhlásily na společné tiskové konferenci právě se sociálními demokraty.

A prohlásily, že jedině tato strana hledá řešení, že jim ale pouhá poslanecká iniciativa Bohuslava Sobotky z ČSSD nestačí.

V této souvislosti zní jednoznačně věta z usnesení vlády, která mluví o "snaze některých politických stran využít celou věc v předvolebním boji".

ČSSD ovšem z téhož paradoxně během dne obvinila ODS - právě s poukazem na společné jednání s odbory.

V tuto chvíli se hraje jen o čas, který by odboráře uspokojil. Zrušení daní u benefitů má po levicové deklaraci podporu i u úředního kabinetu. A dokonce i ODS už dala najevo, že zrušení protikrizového opatření nebude blokovat obstrukcemi.

Co ještě chtějí

Odboroví předáci přesto prohlašují, že pondělní stávku už nejspíš nic neodvrátí.

"Jsme teprve na začátku, kvůli liknavosti vlády. Bohužel je to teprv příslib řešení," reagoval známý "stávkový" předák Jaromír Dušek.

Další z bossů, předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša doplnil, že kromě již slíbeného chtějí do pátku slyšet oficiální vyjádření všech poslaneckých klubů, jak se ke změně zákona o DPH staví.

Premiér Fischer však nechtěl na nic čekat, ještě ve čtvrtek večer s odbojnými předáky opětovně zasedl k jednacímu stolu.

Odboráře podle všeho naladil pozitivně. Jak ale Aktuálně.cz upřesnil mluvčí vlády, zatím jediným výsledkem je jejich slib, že na zítřek svolají Koalici dopravních odborových svazů.

Teprve ta přijme konečné rozhodnutí - zda pondělní stávka bude, nebo ji odboráři zruší.

 

Právě se děje

Další zprávy