Podpora odborů se drolí. Po ODS se vzepřeli i lidovci

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
2. 3. 2010 15:40
ODS a KDU-ČSL odboráře vyzvaly, aby přestali s nátlakem a odvolali stávku
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Celé dopoledne se zdálo, že zrušení vyšších daní u zaměstnaneckých výhod sněmovnou bez větších problémů projde. Proti se sice striktně postavila ODS, pro byla ale většina složená z poslanců ČSSD, KSČM a lidovců.

Právě KDU-ČSL se ale nakonec postarala o překvapení. Vyzvala odboráře, aby nejdříve odvolali stávku. Teprve pak jsou lidovci připraveni zvednout ruku pro vládní návrh. A nabízejí toho víc.

"Zajistíme pak i většinu 101 hlasu pro případ, že změnu zákona neschválí Senát," prohlásila místopředsedsedkyně klubu lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová po jednání s odboráři.

Protože odboráři do zhájení schůze stávku neodvolali, klub KDU-ČSL nezvedl ruku pro to, že trvá stav legislativní nouze, jinými slovy, že se může návrh projednat urychleně. V tu chvíli ale ke schválení návrhu v poloprázdné sněmovně bohatě stačily hlasy sociálnědemokratických a komunistických poslanců.

Odbory už předtím lidoveckou podmínku odmítly. "Požadavek okamžitě odvolat stávku a pak teprve jednat je pro nás v této časové tísni těžko přijatelný," reagoval předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša.

Připustil nicméně, že se sejde všech 18 odborových svazů, které čtvrteční stávku připravují, a o novém požadavku lidovců se poradí.

Čekání na Senát

Už dopoledne vyplňovala poslední hodiny před zasedáním sněmovny horečná jednání politiků a odborářů o zaměstnaneckých benefitech.

Tedy o tom, zda se budou stravenky nebo režijní jízdenky pro zaměstnance drah danit vyšší sazbou daně z přidané hodnoty nebo ne. A vlastně nejvíc o tom, zda ve čtvrtek proběhne stávka na železnici a v hromadné dopravě velkých měst.

Odboráři se postupně sešli s poslaneckými kluby a odpoledne je čeká schůzka také s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou. Právě Senát se zatím tváří, že rozhodně nehodlá ustupovat požadavkům odborů, aby zrušení vyšší daně u benefitů urychleně schválila sněmovna i Senát.

Předseda horní komory Přemysl Sobotka dal už dříve najevo, že jednání Senátu uspěchávat nebude.

Klub ODS je navíc nejsilnějším senátním klubem. Spolu s klubem TOP 09 a Starostové má v 81členné horní komoře pohodlnou většinu 45 křesel.

Z obou klubů už v minulých dnech zněly hlasy, že by se odborům ustupovat nemělo a parlament by neměl spěchat. A místopředseda klubu TOP 09 a Starostové Jaromír Štětina dokonce prohlásil, že by vyšší daně u zaměstnaneckých výhod měly zůstat.

 

Právě se děje

Další zprávy