Škárka: Bárta musí odejít, důkazy zveřejním odpoledne

Martina Machová Domácí Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Domácí, Jan Němec (redaktor)
6. 4. 2011 14:41
Lídr Věcí veřejných podle Škárky používá praktiky neslučitelné s etickým kodexem strany
Jaroslav Škárka (VV)
Jaroslav Škárka (VV) | Foto: ČTK

Praha - Nejmenší vládní strana se zmítá ve vnitřních problémech. Vyloučený poslanec za Věci veřejné Jaroslav Škárka chce, aby lídr a kandidát na předsedu Vít Bárta odešel ze strany. Řekl to v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

"V tuto chvíli by bylo nejlepší, aby pan Bárta z Věcí veřejných odešel, protože praktiky, které používá, nejsou slučitelné s etickým kodexem," uvedl.

Nyní už bývalý místopředseda Jaroslav Škárka obvinil ministra dopravy Víta Bártu, že mu v posledních měsících vyplácel mimořádné nezdaněné částky, aby byl dál loajální ke straně.

Důkazy hodlá zveřejnit ve středu odpoledne mezi 16. a 17. hodinou.

"Pošlu tiskové prohlášení. Bude v něm informace, co jsem s důkazy udělal," řekl Aktuálně.cz Škárka.

Věci veřejné na úterním mimořádném večerním jednání rozhodly o Škárkově vyloučení ze strany a o vyhazovu i z poslaneckého klubu. Ve středu Škárka zopakoval, že chce dál fungovat jako nezařazený poslanec.

"Hodlám dál podporovat reformy a vládní koalici. Určitě bych rád přispěl, aby se zlepšilo klima ve Věcech veřejných. Tato strana je mi velmi blízká a rád bych jí pomohl," líčil své plány do budoucna.

Deníku Právo Škárka řekl, že peníze, které údajně dostával bokem od svých spolustraníků, považoval za úhradu provozních výdajů spojených s výkonem funkce místopředsedy strany. Že by mohlo jít o kupování loajality, o kterém začal hovořit později, ho prý napadlo, až když dostal 170 tisíc korun od Víta Bárty.

Ve středu se také objevily informace, že v klubu skončí rebel Stanislav Huml, další z kritiků Bártova způsobu vedení VV.

ODS i TOP 09 vyčkávají, s čím VV přijdou

Zatím spíše vyčkávací taktiku volí vládní koaliční partneři Věcí veřejných.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík se dění kolem Škárky podle svých slov "nestačí divit" a situaci považuje za nejasnou.

"Škárka musí předložit důkaz a VV si to musí vyřešit. Zatím je to tvrzení proti tvrzení. V kauze Drobil byla na stole nahrávka, kdežto tady zatím není relevantní důkaz," prohlásil pro Aktuálně.cz.

Ještě stručnější byla první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová: "Čekáme od Věcí veřejných vysvětlení," uvedla.

ČSSD: Podezření u Bárty jsou konkrétnější než u Drobila

Opoziční ČSSD v reakci na aféru žádá okamžitý odchod Víta Bárty z vlády.

Nečasův kabinet by podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky měl následně znovu požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru. "Pokud bude pokračovat destrukce klubu VV, je to nezbytné," míní.

Šéf ČSSD připomněl, že sociální demokraté mohou kvůli kauze vyvolat také hlasování o nedůvěře vládě. Svůj postup v této věci ale prý teprve zváží.

Poznamenal, že podezření týkající se Bárty jsou konkrétnější než ta, kvůli kterým opustil vládu ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS). Pokud Nečas uplatní stejný metr, měl by prý odejít i Bárta.

 

Právě se děje

Další zprávy