Škárka z VV prý tvrdí, že mu Bárta platí za mlčení

Domácí ČTK Domácí, ČTK
3. 4. 2011 21:10
Škárka to údajně řekl časopisu Respekt, který má jeho vyjádření nahrané

* Poslanec a místopředseda strany označil své výroky pro časopis Respekt za "mystifikaci".

Praha - Poslanec a místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka v rozhovoru s redaktory týdeníku Respekt prý řekl, že dostává od lidí kolem ministra dopravy Víta Bárty peníze za loajalitu ke straně a za mlčení o jejím financování.

Škárkovi údajně nosili peníze v obálce poslanci Michal Babák a Radim Vysloužil. Respekt to píše ve svém pondělním vydání.

Jaroslav Škárka na dotaz Aktuálně.cz prohlásil, že šlo o "mystifikaci". Z jeho strany.

"Nic z toho, co tam bylo řečeno, není pravda. Paní redaktorka mě požádala o rozhovor off-record a já dvakrát zjistil, že si to nahrává. To považuji za novinářsky neetické a neprofesionální, takže jsem zvolil metodu mystifikace, a to poměrně dramatické," tvrdí Škárka.

Zda se rozhovor se Škárkou odehrál v pátek 1. dubna, Respekt neuvádí.

A nyní zpátky k tomu, co Jaroslav Škárka - statutární zástupce VV, který podepisuje veškeré dokumenty týkající se chodu strany a má detailní přehled i o jejím financování - Respektu řekl.

Předseda má ve straně přinejmenším zmatek, zdá se.
Předseda má ve straně přinejmenším zmatek, zdá se. | Foto: Ludvík Hradilek

Škárka podle listu tvrdí, že stejně jako s ním bylo o penězích jednáno i s některými dalšími poslanci včetně předsedy strany Radka Johna. Bárta, John i Babák se proti Škárkovým tvrzením ohradili.

"Peníze nikomu nedávám, ani přes prostředníky. Je to pro mě naprosto šokující," řekl Bárta, vnímaný jako neoficiální lídr VV.

Podobně se vyjádřil i John. "To je úplně absurdní. Nikdy jsem od Bárty ani nikoho jiného nic nevzal," prohlásil.

Škárka Respektu řekl, že peníze za loajalitu dostává měsíčně od září. "Ta částka se blíží poslaneckému platu bez náhrad (...). Oficiálně to říct nemůžu, protože jak bych vysvětlil, že jsem to doteď bral," řekl poslanec, který si přál zůstat v anonymitě. O tom, že týdeník přesto jeho jméno zveřejní, byl prý dopředu informován.

"Někteří sponzoři nejsou skutečnými sponzory a já o tom vím," prohlásil poslanec. Kdo by na sebe převzal takové riziko a proč by to dělal, už ale neupřesnil, napsal Respekt, který má rozhovor se Škárkou nahraný.

Na druhou stranu pokud poslanec peníze opravdu dostává, měl by je přiznávat v majetkovém přehledu poslance a zaplatit z nich daň. V opačném případě může být stíhán za daňový únik nebo ze spoluúčasti na praní špinavých peněz, a to stejně tak i Bárta, uvedl Respekt a dodal, že šéfka poslaneckého klubu strany Kristýna Kočí na příští týden svolala kvůli aktuálnímu dění ve VV mimořádnou schůzi klubu.

 

Právě se děje

Další zprávy