Sjezd Zelených: Ve stínu vyděračské aféry

5. 9. 2008 15:44
Nejmenší parlamentní strana jedná v Teplicích
Na sjezd přijíždí Mirek Topolánek
Na sjezd přijíždí Mirek Topolánek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Právě započatý sjezd Strany zelených, který má rozhodnout, zda stranu dál povede nynější předseda Martin Bursík, není o volbě nového vedení.

Začátek zcela ovládla kauza poslance ODS Jana Moravy.

Předseda zelených Martin Bursík Aktuálně.cz řekl, že by měl poslanec vyvodit z celé kauzy důsledky. "Já to z principu odsuzuji, ať je autorem kdokoliv. Tyhle praktiky fízlování a špiclování jsou nepřijatelné. Tohle je věc, do které se Jan Morava namočil a měl by z toho vyvodit důsledky," je přesvědčen.

Foto: Aktuálně.cz
Janouch, Štern a Liška o sjezdu strany:
Kam míří zelení? Blogeři Aktuálně.cz hledají odpověď

Stejný názor zastává i Bursíkova soupeřka na sjezdu, dosavadní 1. místopředsedkyně Dana Kuchtová. "Pokud je to pravda, pokud k tomu došlo, ať pan Morava okamžitě rezignuje," vyzvala ho.

Zároveň prohlásila, že jednání Moravy je za hranicí politické kultury a slušnosti. "To je opravdu něco, co mě nemile překvapilo, je to něco, o čem budeme na sjezdu diskutovat. Já to určitě otevřu."

Dana Kuchtová, místopředsedkyně Strany zelených
Dana Kuchtová, místopředsedkyně Strany zelených | Foto: Ondřej Besperát
Se všemi kandidáty na předsedu jsme pořídili interview:
Přečtěte si rozhovor s Martinem Bursíkem: Mám už dost hloupé kritiky
Přečtěte si rozhovor s Danou Kuchtovou: Bursík by se měl naučit kompromisu
Přečtěte si rozhovor s Janem Linhartem: Nejsem pudlík Bursíka ani Kuchtové

Topolánek: Nenechejte se ovlivnit

Před účastníky sjezdu předstoupil i premiér a šéf ODS Mirek Topolánek. V ostrém projevu vyzval zelené, aby se nenechali kauzou ovlivnit a pomohli mu odhalit její pozadí.

Míní, že za vším stojí Vlastimil Tlustý. "Je vůbec možné používat takové praktiky, jaké používá poslanec Tlustý?" ptal se delegátů. "Není," odpověděl si. Jeho stranický oponent by podle něj měl okamžitě složit poslanecký mandát.

"Tohle musí skončit!" zakřičel premiér Mirek Topolánek v teplickém sále Domu kultury.
"Tohle musí skončit!" zakřičel premiér Mirek Topolánek v teplickém sále Domu kultury. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více:
Topolánek: Za vydíráním je Tlustý. Musí odejít

Šéf vlády ještě před svým projevem hovořil i s poslankyní Olgou Zubovou, na kterou měl podle MfD Morava chtít kompromitující materiály. Přinesl jí kytku.

Zubová Aktuálně.cz řekla, že věc se týká celé koalice. "Dneska to vypadá, že je to otázka poslankyně Zubové a poslance Moravy, ale je to otázka celé koalice. Pokud na nás partneři chystají takové léčky a praktiky, tak pro mě je to nepřijatelné. Chtěla bych, aby to řešila nejen ODS, ale i strana zelených a chtěla bych, aby k tomu bylo nějaké koaliční jednání," uvedla před začátkem sjezdu.

Sama se domnívá, že občanský demokrat nejednal na vlastní pěst a že je do celé kauzy zapleteno více členů ODS. "Nemyslím si, že si pan Morava sbíral informace do šuplíku a měl je jenom sám pro sebe. Pro někoho pracovat musel a já mám pocit, že ti redaktoři, kteří na té reportáži pracovali mají nějaké důkazy i o tom, že tam je i nějaká vazba na poslance Tluchoře, ale já ty důkazy nemám, nechť to řeknou ti, co ty důkazy mají."

 

Právě se děje

Další zprávy