Senátor Kubera: Chci zcela zrušit trestní imunitu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
24. 5. 2012 19:50
Rozhovor se Jaroslavem Kuberou o tom, zda mu můžeme věřit snahu zrušit imunitu
Jaroslav Kubera
Jaroslav Kubera | Foto: Senát

Praha - Senátoři za ODS v čele s Jaroslavem Kuberou podali v Senátu konkurenční návrh na omezení imunity: navrhují zrušit trestní imunitu zákonodárců úplně.

Je to konkurenční návrh k návrhu senátorů Miroslava Antla (klub ČSSD) a Soni Paukrtové (TOP 09 a Starostové), který chce omezit imunitu jen na dobu mandátu.

"Zrušme ji úplně," říká další z předkladatelů Přemysl Sobotka.

Senátor Kubera zároveň tvrdí, že to myslí vážně. Návrh omezit imunitu alespoň částečně ale odmítá: podle něj je to jen odklad.

Úplně stejný návrh - škrtnout zcela trestní imunitu zákonodárců a ústavních soudců - předložil už v roce 2006. Tehdy pro Aktuálně.cz připustil, že to nebylo myšleno úplně vážně, ale že chtěl vzít "novinářům jejich hračku".

I tentokrát má úplné zrušení trestní imunity menší šanci v obou komorách.

A.cz: Skutečně věříte, že tento váš návrh má šanci v parlamentu?

Myslím, že díky kauze doktora Ratha je mnohem větší šance než kdykoliv jindy. Část zákonodárců není vedena tím, co si myslí, ale neustále sleduje různé výzkumy veřejného mínění a diskuse na internetu a snaží se zavděčit. Jeden problém bychom měli jednou navždy vyřešený. Tedy nikoliv léčení, ale uzdravení.

A.cz: Je to kopie toho, co jste předkládali před šesti lety. Tehdy jste přiznal, že to nebylo myšleno úplně vážně. Můžeme vám věřit, že teď ano?

Já jsem nikdy nepřiznal, že to nebylo myšleno úplně vážně. Já to myslím úplně vážně. Myslím, že není potřebná. Příklad doktora Ratha: pokud by byla imunita jen na dobu mandátu a sněmovna ho nevydala, pak by policie čekala léta a teprve poté by se začalo šetřit.

A.cz: Vy ale zároveň máte problém s návrhem předsedkyně sněmovny, který by zbavil mandátu pravomocně odsouzeného poslance. Proč?

Je to velký problém na velkou diskusi. Řeknu příklad: má to být na trestné činy úmyslné, nebo i nedbalostní, má se to týkat i podmíněného odsouzení? To je na velkou debatu.

A.cz: Ale má být vůbec odsouzený zákonodárce v parlamentu?

To je evidentní, že by tam mělo být nějaké řešení. Už jen pro ty komplikace, aby nějaký poslanec v želízkách byl ve sněmovně. Ale dá se to udělat jako v některých povoláních, že by poslanec nebo senátor musel mít čistý trestní rejstřík.

A.cz: To je přece totéž, co navrhuje předsedkyně Němcová - v praktickém důsledku…

V praktickém důsledku ano, ale neproběhla diskuse, čeho se to má týkat.

A.cz: Ale třeba starostů a primátorů se to týká…

Ano, těch se to týká.

A.cz: Takže úplně stručně: pro návrh předsedkyně Němcové zvednete tady v Senátu ruku?

Ten návrh není prodiskutován, takže uvidíme, v jaké podobě sem přijde. Já s tím ale problém nemám.

 

Právě se děje

Další zprávy