Mírnější imunita? O senátorce by se nehlasovalo

Martina Macková
26. 4. 2008 19:44
Jsem rasistka, přiznala Janáčková. Imunita ji stále chrání
Senátor Kubera chtěl imunitu omezit
Senátor Kubera chtěl imunitu omezit | Foto: Senát

Praha - Kdyby poslanci a senátoři schválili loňský návrh na omezení imunity, Liana Janáčková by byla stíhaná automaticky.

Senátorka z Ostravy, která se podruhé za své působení v horní komoře vyhnula díky imunitě trestnímu stíhání, rozhodně nemusela mít takové štěstí jako tento týden. To ji kolegové kvůli jejím rasistickým výrokům nevydali policii.

Čtěte také: Senátorka nebude stíhána kvůli výrokům o Romech

Ještě loni navrhli dva senátoři za ODS zákon, který razantně omezoval imunitu zákonodárců. Sepsali ho poté, co zamítli mírný návrh, který rušil doživotní imunitu, s odůvodněním, že je „polovičatý."

Čtěte také: Omezení imunity politiků? Poslanci to rychle odmítli

Senátoři Jiří Pospíšil a Jaroslav Kubera (oba ODS) chtěli, aby se imunita vztahovala pouze na projevy politiků v parlamentu. Pokud by svůj návrh prosadili, o stíhání Janáčkové by se nemuselo hlasovat.

„Ano, je to tak," potvrdil Aktuálně.cz senátor Kubera, který ale ve čtvrtek hlasoval proti vydání kolegyně.

Janáčková vyvázla, městský radní nikoli

Návrh obsahoval i imunitu pro zastupitele obcí jen na projevy v zastupitelstvu. Právě Janáčkové kolegu - radního ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Jiřího Jezerského (Nezávislí), díky jeho rasově zabarveným výrokům a kvůli tomu, že nemá imunitu jako senátorka, policie už stíhá.

Liana Janáčková
Liana Janáčková | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Čtěte také: Jsem rasistka, zní z pásky výrok Janáčkové

Na případ loni upozornil deník Aktuálně.cz. Při jednání o kolonii Bedřiška, kterou obývají romské rodiny, Janáčková sama uvádí své výroky tím, že je rasistka.

Zákon neprošel, ona byla pod tlakem

Senátor Kubera rozpor mezi tím, co navrhoval a jak hlasoval nevidí. „Vůbec ne. Náš zákon prostě nebyl přijat," říká. Proč tedy hlasoval proti vydání?

„Její příběh není příběhem nácků, kteří vykřikují někde. Udělala to pod tlakem při jednání s bílou většinou. Umím si představit tu situaci. Je to žena, starosta by se nenechal takto vytočit," míní Kubera.

Politik přiznal, že návrh na radikální omezení imunity, který loni předložil, nebyl myšlen až tak vážně. „Poslanci a senátoři toho napovídají hodně o tom, jak by si chtěli omezit imunitu. Bojí se médií. My jsme chtěli vzít novinářům jejich hračku, o které se stále mluví a píše, to byl náš cíl," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy