Další pokus omezit imunitu, tentokrát od senátorů

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
17. 5. 2012 12:30
Přitom teprve v dubnu Senát prakticky stejný návrh potopil
Senátorka Soňa Paukrtová
Senátorka Soňa Paukrtová | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Senátoři Soňa Paukrtová (klub TOP 09 a Starostové) a Miroslav Antl (klub ČSSD) tlačí v Senátu další pokus, jak omezit imunitu zákonodárců pouze na dobu výkonu mandátu.

Návrh, který připravili, je prakticky zcela totožný jako ten, který letos v dubnu Senát neschválil, přestože ve sněmovně předtím prošel výraznou většinou (156 hlasů ze 161 přítomných).

Podstatou návrhu je zrušení nynější doživotní imunity zákonodárců a ústavních soudců: pokud by příslušná parlamentní komora odepřela souhlas se stíháním svého člena (a Senát se stíháním ústavního soudce), bylo by trestní stíhání vyloučeno jen po dobu výkonu mandátu.

Právě to ale bylo terčem kritiky při dubnovém projednávání v Senátu.

"Imunita může být jen doživotní. To, co není doživotní, se nejmenuje imunita, to je prostě odložení," prohlásil tehdy např. senátor za ODS Jiří Pospíšil.

A senátor za ČSSD Vladimír Dryml si přisadil: "Jde o další populistický pokus. "

V Senátu nakonec chyběly jen 2 hlasy, aby změna Ústavy prošla (pro bylo 27 senátorů, proti 10, zdrželo se jich 11 - fakticky ale hlasovali pro potopení zákona).

Senátoři ODS by museli změnit názor a ČSSD docházku

Z klubu ODS byli pro jen 2 senátoři (Richard Svoboda a ministr Alexandr Vondra). Z klubu ČSSD byli sice jen 2 senátoři proti (zmíněný Dryml a Pavel Trpák), zato ale 18 senátorů za ČSSD zcela chybělo.

Infobox

Návrh na změnu Ústavy

  • V čl. 27 odst. 4 se věta druhá nahrazuje větou „Odepře-li komora souhlas, je trestní stíhání po dobu trvání mandátu vyloučeno.“.

Paukrtová a Antl teď musí přesvědčit Senát, aby se jejich návrh stal senátním návrhem. K tomu jim stačí hlasy většiny přítomných.

Po projednání ve sněmovně (pokud by předlohu schválila) by ale museli v Senátu získat podporu už ústavní většiny senátorů (tedy tří pětin přítomných). Mohlo by to tedy dopadnout podobně jako v dubnu.

Po dubnovém fiasku přispěchalo hned několik poslanců i senátorů s prohlášením, že omezení doživotní imunity českých zákonodárců (pro srovnání: britské poslance chrání imunita jen na půdě parlamentu) je třeba předložit znovu.

Faktem je, že z mnoha pokusů imunitu omezit za posledních 19 let platnosti české Ústavy neprošel zatím ani jediný - několik jich potopil v různých letech Senát, senátní návrh pak zase sněmovna.

 

Právě se děje

Další zprávy