Topolánek plánuje provizorní vládu

Petr Holub
31. 7. 2006 18:00
Praha - Předseda ODS Topolánek nepůjde za prezidentem Klausem s prázdnýma rukama. Požádá ho, aby nechal vládnout provizorní vládu trojkoalice.
Mirek Topolánek chce využít mezery v Ústavě.
Mirek Topolánek chce využít mezery v Ústavě. | Foto: čtk

ODS navrhne prezidentovi scénář, který využívá mezery v ústavě. Klaus by měl vyzvat premiéra Jiřího Paroubka k demisi. Pokud sociálnědemokratický šéf výzvu přijme, může být jmenován premiérem Topolánek.

"Očekávám od předsedy ODS, kterého jsem pověřil vést povolební politická jednání, že mi nejpozději v prvním srpnovém týdnu neboli dva měsíce od konání voleb předloží zprávu o výsledcích tohoto svého mandátu," konstatoval Klaus.
"Očekávám od předsedy ODS, kterého jsem pověřil vést povolební politická jednání, že mi nejpozději v prvním srpnovém týdnu neboli dva měsíce od konání voleb předloží zprávu o výsledcích tohoto svého mandátu," konstatoval Klaus. | Foto: Ludvík Hradilek
  • VLÁDNÍ KRIZI MOHOU ZLOMIT UŽ PŘÍŠTÍ DNY
    Nedělní televizní debata potvrdila, že se vyjednávání dvojice Topolánek-Paroubek zastavila na místě. Tlak na změnu stupňuje otazník nad rozpočtem i plán úřednické vlády.

Ten uvede nové ministry do úřadu, podle ústavy by pak měl do třiceti dnů požádat sněmovnu o důvěru. ODS připouští, že sněmovna zůstane zablokovaná i dalších třicet dnů, chce však využít možnosti, na kterou autoři ústavy nepamatovali: Topolánek bude vládnout dál, protože není jeho chybou, že sněmovna nefunguje.

Předseda ODS se tím vystavuje jedné nepříjemnosti. Podle ústavy bude muset podat demisi, až se sněmovna odblokuje, zvolí své funkcionáře a ustavující schůze tím skončí. Klaus pak ovšem může Topolánkovu vládu jmenovat podruhé.

Ústava to umožňuje

Scénář potvrdili deníku Aktuálně.cz dva členové nejužšího vedení ODS. V úterý ráno ho ještě musí schválit stranické grémium. Nový plán Topolánek publikuje zřejmě až po zítřejší návštěvě Paroubka u Klause.

Foto: Ondřej Besperát

Infobox

TŘI KROKY MIRKA TOPOLÁNKA

  • 1) Paroubek podá demisi a Klaus Topolánka jmenuje premiérem. Topolánek by měl do třiceti dnů požádat sněmovnu o důvěru.
    Výhody: Topolánek jako předseda vlády může snáze přemluvit některé levicové poslance, aby jeho vládu podpořili.
    Rizika: Do třiceti dnů se Topolánkovi nepodaří ani získat důvěru vládě, ani odblokovat sněmovnu.
  • 2) Topolánek bude vládnout i po třiceti dnech bez důvěry. Může se domluvit na složení sněmovny. Pak bude od Klause znovu jmenován premiérem a požádá o důvěru.
    Výhody: Topolánek získá čas na domluvu a na to, aby přesvědčil o schopnostech svého kabinetu.
    Rizika: Klaus může pod tlakem opozice Topolánka vyzvat, aby podal demisi. Někteří ministři se mohou předčasně znemožnit.
  • 3) Při neúspěchu jednání o sněmovně se parlamentní strany dohodnou, že schválí dočasnou sněmovnu, která pouze schválí zákon o svém rozpuštění a ihned poté se rozpustí.
    Výhody: Paroubek nedostane šanci sestavit vládu. Strany koalice mohou vyzvat voliče k silnější podpoře.
    Rizika: Levice předčasné volby odmítne.

"Ten postup není protiústavní," potvrdil Jan Blahož z Ústavu státu a práva Akademie věd. "Dá se považovat za chybu ústavy, že to je možné, není to však chyba politiky," vysvětluje expert. Podle něho existují v Evropě ústavní systémy, které nedávají možnost, aby vláda vznikla dříve než parlament.

Blahož upozorňuje, že by se tímto způsobem ještě posílila "obrovská prozatímnost" povolebního uspořádání. To samo o sobě posiluje možnost, že budou předčasné volby.

I s touto variantou však občanští demokraté počítají. Předseda Senátu Přemysl Sobotka má do poloviny srpna svolat schůzi horní komory, aby hlasovala o ústavním zákonu, který by umožnil poslancům, aby většinou pouhých 101 hlasů rozpustili sněmovnu.

"Předpokládám, že zítra mě o to požádá poslanecký klub ODS," potvrdil mimořádnou schůzi Sobotka.

Výzva Klausovi a Paroubkovi

S Topolánkovým plánem musí souhlasit Klaus a Paroubek.

Klaus přitom právě před měsícem už Paroubkův návrh na demisi odmítl. "Demisi vlády bych v této politické a ústavní situaci považoval za nezodpovědný krok a za útěk od zodpovědnosti vlády ve chvíli, kdy sněmovna není funkční," prohlásil tehdy.

Foto: Aktuálně.cz
  • VÝZKUM: NOVÉ VOLBY BY ZOPAKOVALY PAT
    Výzkum Sociologického ústavu Akademie věd varuje: Předčasné volby v nejbližším půl roce? Mohly by dopadnout stejným patem jako ty červnové.

Topolánek však premiéra v nedělní debatě na ČT ujistil, že tentokrát bude prezident reagovat opačně: "Pane Paroubku, podejte demisi, prezident ji nepochybně přijme, odblokujeme situaci a budeme o kousek dál," řekl Topolánek.

Jiří Paroubek prohlásil, že demisi tento týden podávat nehodlá.
Jiří Paroubek prohlásil, že demisi tento týden podávat nehodlá. | Foto: Ondřej Besperát

Klaus Topolánkova slova o demisi dosud nekomentoval. Zatím ani nepotvrdil, že šéfa ODS v pátek přijme, aby si nechal vysvětlit postup při jednání o nové vládě."Schůzku jsme zatím nedomlouvali," řekl prezidentův mluvčí Petr Hájek.

Po zasedání celostátního výboru se dnes k plánu ODS přihlásili i lidovci. Podle svého prohlášení jsou připraveni vyjednávat se svými koaličními partnery a ČSSD o vzniku vlády s časově a programově omezeným mandátem. Taková vlády by se pak měla mimo jiné soustředit na přípravu státního rozpočtu a takovou změnu volebního zákona, která by vyloučila možnost patové situace.

Vedení ČSSD bude o záměru ODS debatovat zítra ráno, potom půjde Paroubek na Hrad, kam ho pozval prezident.

"Neuvažuji o tom, že bych podal demisi během tohoto týdne," odpověděl na dotaz deníku Aktuálně.cz premiér. O tom, že bude mít pro provizorní vládu málo pochopení, svědčí i jeho reakce na Topolánkovu televizní výzvu k demisi: "Trapnému nátlaku ustupovat nebudu."

 

Právě se děje

Další zprávy