Česko stojí před opoziční smlouvou

Petr Holub
3. 8. 2006 17:20
Praha - Zatím jen několik indicií svědčí, že se Česko dočká nové opoziční smlouvy. Politici však nemají mnoho jiných možností, jak sestavit vládu. Uvnitř: OTÁZKY A ODPOVĚDI
Předseda ODS Mirek Topolánek a předseda ČSSD a dosavadní premiér Jiří Paroubek na schůzi Poslanecké sněmovny.
Předseda ODS Mirek Topolánek a předseda ČSSD a dosavadní premiér Jiří Paroubek na schůzi Poslanecké sněmovny. | Foto: čtk

Začíná se tak naplňovat komentář vídeňského deníku Der Standard, který ihned po volbách připomněl, že Češi čelí volebnímu patu už potřetí: "Jedinou šancí, jak složit většinovou vládu, je ovšem velká koalice, a tak budou muset čeští politici osvědčit hodně kreativity, až ji budou chtít představit voličům," napsal komentátor Josef Kirchengast.

Otázky a odpovědi dva měsíce po volbách

Foto: Aktuálně.cz
Proč se bude šéf sněmovny volit až za čtrnáct dnů?

ODS a ČSSD změnily taktiku vyjednávání. Dosud se snažily přetlačit při hlasování o funkce ve sněmovně a vzájemnou kritikou přes média. Teprve teď začínají neveřejné konzultace o tom, jak složit novou vládu, a k tomu potřebují politici čas. Vedle dvojice Topolánek-Paroubek se mohou scházet straničtí experti i na dalších úrovních.

"Pokud chceme dojít k nějakému výsledku jednání, tak to nemůže být reality show," vysvětlil Paroubek, proč jednání budou s vyloučením veřejnosti. Tím přiznal, že dosud žádné neformální schůzky neprobíhaly.

Foto: Aktuálně.cz
Jaké je komplexní řešení, které navrhuje šéf ČSSD Jiří Paroubek?

Nejde o věcné řešení situace po volbách, ale o návrh, jak při rozhovorech postupovat. Skončit by měly až celkovou dohodou o osobě premiéra, otevřené či skryté vládní koalici a jejím programu, o vedení sněmovny a křeslech ve významných vládních institucích.

Topolánek o komplexním návrhu nemluví: "Každý tomu dáváme jiné názvy. Já to nazývám řešením patové situace."

Foto: Aktuálně.cz
Může vzniknout nová opoziční smlouva?

Je to možné přinejmenším stejně dobře jako úřednická vláda s podporou velkých stran nebo velká koalice. Může být vhodným vládním kompromisem pro politiky, kteří vedli nepřátelskou volební kampaň.

Opoziční smlouva má špatnou pověst mezi občanskými demokraty, kteří jsou přesvědčeni o tom, že na minulé smlouvě Zeman-Klaus tratili. Pochybují o ní i někteří sociální demokraté, Paroubek ovšem postup Zemana a Klause označil za vzor pro současná jednání.

Foto: Aktuálně.cz
Opustil šéf ODS Mirek Topolánek definitivně myšlenku trojkoalice?

Není to jasné. S Paroubkem šel ve středu jednat jako vyslanec trojkoalice, později však schůzku popsal jako setkání předsedů dvou velkých stran. Snahy prosadit trojkoaliční vládu se nemůže oficiálně vzdát, protože od výkonné rady má mandát sestavit vládu pouze s lidovci a zelenými.

K dohodě ODS a ČSSD, které mají společně 155 poslaneckých hlasů, však není třeba podpory menších stran. ODS potřebuje KDU-ČSL a SZ, resp. ČSSD potřebuje KSČM pouze kontrolovat, aby nepomáhaly při rozhodujících hlasováních druhé velké straně. Pokud se ODS a ČSSD na něčem dohodnou, ztratí ostatní na významu.

Foto: Aktuálně.cz
Jak může do jednání vstoupit prezident Václav Klaus?

Nemá velké možnosti, jeho jedinou pravomocí je jmenování nového premiéra. Využívá ji k tomu, že zprostředkuje jednání mezi znepřátelenými předsedy velkých stran. Zároveň jim může navrhovat řešení, přitom se však vyhýbá tomu, aby doporučoval konkrétní koalice.

Kritici Klausovi vyčítají, že hraje vlastní hru, která má za cíl úspěch v prezidentských volbách na jaře 2008. Je pravda, že podpora stran trojkoalice by mu nemusela ke zvolení stačit, a proto mu není proti mysli velká koalice či nová opoziční smlouva. Prezident však především potřebuje posílit prestiž tím, že pomůže překonat volební pat.

Foto: Aktuálně.cz
Kdo bude v příštích týdnech vládnout?

Paroubkova vláda bude přesluhovat nejméně tři měsíce, tedy do konce srpna. Dnes má za úkol připravit státní rozpočet pro příští kabinet, který ho může prosadit ve sněmovně za podpory obou velkých stran.

Domluva na rozpočtu může být stejně jako v letech 2000-2002 důležitou součástí opoziční smlouvy.

Foto: Aktuálně.cz
Hrozí ještě předčasné volby?

Nejsou v dohledu. Předčasně se může volit teprve tehdy, až se vyčerpají tři hlasování o důvěře nové vládě, anebo po změně ústavy. Ústavní zákon o předčasných volbách však odmítají ČSSD a KSČM - proto nemá ve sněmovně šanci. Také dosud neproběhlo jediné hlasování o důvěře. Štěstí může s pomocí ČSSD zkusit Topolánek. Na svou šanci čeká Paroubek, který se může stát premiérem s podporou komunistů a jedné z menších stran.

"Předčasné volby si nikdo nezaslouží a nepřeje," připustil už také Topolánek.

 

Právě se děje

Další zprávy