Schwarzenberg míří do Hollywoodu. Podpoří filmaře

Tereza Šídlová
16. 5. 2011 13:05
V delegaci ministra budou i čeští filmaři. Propagovat mají filmařské pobídky
Ministr zahraničí si vyzkoušel roli admirála ve volebním spotu TOP 09.
Ministr zahraničí si vyzkoušel roli admirála ve volebním spotu TOP 09. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg koncem května znovu pojede na návštěvu do USA.

Tentokrát ale jeho jednání nebudou probíhat jen ve strohých kulisách hlavního města Washingtonu. Své diplomatické schopnosti hodlá ministr uplatnit nečekaně v Mekce světového filmu, v Hollywoodu.

Cílem cesty je znovu nasměrovat velké hollywoodské produkce do Česka, kde se dříve proháněl i nejslavnější agent světové kinematografie James Bond.

Ve stopách Angely

Důvodem neobvyklé cesty, která cílí i na Hollywood, je podle ministrových slov podpora českého podnikání.

"Při cestě do USA s sebou beru podnikatelskou delegaci. Navštívíme Texas, kde mají čeští podnikatelé své zájmy a jsou tam české komunity, a Kalifornii, kde půjde o podporu filmového průmyslu," řekl Aktuálně.cz ministr Schwarzenberg.

Ministr pak také bude jednat ve Washingtonu a v New Yorku.

V Hollywoodu chtějí Češi připomenout investiční pobídky pro zahraniční filmaře, které schválila úřednická vláda Jana Fischera.

Hollywood
Hollywood | Foto: Aktuálně

V plánu je pracovní snídaně se zástupci hollywoodských produkcí i návštěva samotných studií.

Podle ministrových slov si o diplomatickou podporu řekli filmaři sami. Jen o pár dní později, než česká delegace Los Angeles navštíví, se tam navíc koná veletrh natáčecích lokací.

"Soukromý sektor pro získání zahraničních produkcí udělal hodně a zároveň tím propagoval Českou republiku. Co nám chybělo, bylo zapojení z vlády, tedy vyjádření podpory, že Česko ví o filmu a vítá tento druh ekonomického odvětví," míní Ludmila Claussová z České filmové komory (ČFK), která má organizaci cesty za filmový průmysl na starosti.

Podle ní je běžné, že vrcholní politici v Hollywoodu za své filmaře lobbují.

"Když jsem loni vjížděla do studia Warner Brothers, musela jsem čekat u brány, protože právě vjížděla německá kancléřka Angela Merkelová a s ní autobus lidí," dodala. Podle ní je cílem návštěvy "osvěžení" vztahu s Hollywoodem.

"Chceme podpořit návrat velkých hollywoodských produkcí do Česka a zpropagovat investiční pobídky pro zahraniční filmaře," řekl Aktuálně.cz český Chargé d'Affair ve Washingtonu Daniel Koštoval, který ministrovu cestu dojednával.

Bez Svěráka

Ve filmařské delegaci má být šest lidí, převážně producentů. Chybět nebude například zástupce Barrandovských studií.

Zřejmě i některé české filmové hvězdy nabídku jet v ministerské delegaci dostaly.

"Nabízeli mi tam jet, ale asi bych tam nebyl moc platný. Tam by asi spíš měli jet producenti," řekl Aktuálně.cz český režisér a držitel prestižní americké filmové ceny Oscar Jan Svěrák.

Petr Gandalovič už je cestě do USA.
Petr Gandalovič už je cestě do USA. | Foto: Ondřej Besperát

V minulých letech začal zájem zahraničních produkcí natáčet v Praze upadat. Přesouvaly se do zemí, kde bylo levněji, například do Maďarska. Loňské zavedení dvacetiprocentní "vratky" i v Česku se ale už podle filmařské komory začíná vyplácet. Jeho výsledkem mělo být například loňské natáčení pokračování amerického filmu Mission Impossible.

Petr Gandalovič, poprvé!

Kromě filmařů s ministrem poletí i zástupci IT firem, kteří v Kalifornii zamíří do světového centra počítačového byznysu, do Silicon Valley.

V Texasu by se naopak mělo jednat například o atomu. Na tamní univerzitě Texas A&M University je největší program jaderného inženýrství v USA a jeho osobností je i český jadený fyzik Radek Škoda. V ministerské delegaci budou i čeští akademici, kteří na univerzitě týden pobudou.

Atom je v součansé době jedno z klíčových témat ve vztazích mezi Prahou a Washingtonem. Americká společnost Westinghouse se uchází o dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Součástí programu jsou také setkání s krajany.

Na Schwarzenbergově cestě se poprvé ve své nové roli vyslance Česka v USA představí exministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS).

"Přestože ještě nebyl dokončen proces předání pověřovacích listin, doufám, že budu moct ministra doprovázet jako designovaný velvyslanec. To by nemělo být v rozporu s protokolem," řekl Aktuálně.cz nastupující ambasador Petr Gandalovič. Do USA odletí 20. května.

Ministra Schwarzenberga v USA také čekají politická jednání. V posledních dnech česko-americké vztahy zasáhly výroky Petra Hájka, vicekancléře prezidenta Václava Klause, který nejenže zpochybnil teroristické útoky z 11. září 2001, ale i rodný list současného amerického prezidenta Baracka Obamy.

 

Právě se děje

Další zprávy