Rusy v Brdech nechceme, říkají čeští politici

Michal Pavec
7. 4. 2008 14:45
Přítomnost ruských pozorovatelů ve smlouvě s USA není

Praha - Čeští politici se většinou staví odmítavě k představě odstupujícího ruského prezidenta Vladimíra Putina, který by chtěl, aby ruští vojáci kontrolovali americký radar v Brdech.

Rusko změnilo taktiku ve vyjednávání o radaru v Česku. Už ho jednoznačně neodmítá a připouští, že by jeho obavy mohla zmírnit stálá přítomnost ruských expertů na americké základně. Putin to řekl v neděli po jednání se svým americkým protějškem Georgem Bushem.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si ovšem myslí, že jde pouze o taktický manévr. "Mám pocit, že to vypustili Rusové jako takovou testovací větu, jak na to budeme reagovat," uvedl pro Českou televizi.

Ve smlouvě s USA Rusové nejsou

Jeho úřad odmítl, že by stálá přítomnost Rusů v Brdech byla součástí smlouvy, na níž se minulý týden Česká republika na summitu NATO v Bukurešti dohodla se Spojenými státy. Dosud nepodepsanou smlouvu posvětila i samotná Severoatlantická aliance.

"V dohodnuté smlouvě nic takového není," řekla Aktuálně.cz mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. "To by musela být speciální dohoda mezi Českem a Ruskem."

Velvyslanec USA v Česku Richard Graber v pořadu Otázky Václava Moravec potvrdil, že jeho země neuzavře s Ruskem žádnou dohodu o trvalé přítomnosti jejich expertů na základně, pokud s tím nebudou Češi souhlasit.

Proti je i většina koalice

Domácí politická scéna se k podobné dohodě s Ruskem staví spíše negativně, a to včetně zástupců vládní koalice. "Přítomnost nějakých ruských expertů bych nepřipustil," řekl například předseda lidovců Jiří Čunek.

Nadšena z ruské přítomnosti není ani ODS. "Neumím si ji v tuto chvíli představit. Musela by být součástí nějakého ujednání s Ruskem a musela by tu být také nějaká reciprocita," prohlásil ministr vnitra Ivan Langer.

Nejasná je zatím situace u zelených, kteří jsou nejednotní i v otázce samotné výstavby radarové základny a není zřejmé, jak budou jejich poslanci hlasovat, až se smlouva dostane do sněmovny.

Proti jejímu vybudování se vyslovila sobotní republiková rada strany, která zároveň své poslance vyzvala, aby pro smlouvu nezvedli ruku. Mezi zastánce toho postoje patří například 1. místopředsedkyně strany Dana Kuchtová či ministr školství Ondřej Liška.

Na opačném názorovém pólu stojí předseda zelených Martin Bursík, který o víkendu dohodu s Ruskem připustil. "V principu pozorovatelé nevadí, protože to prohlubuje důvěru mezi zeměmi, ale musí to být nějak vyvážené," řekl České televizi.

Výrok prezidenta Putina nijak nezměnil odmítavý postoj opozičních stran. Sociální demokraté i komunisté si nadále americkou základnu v Česku nepřejí.

Reciproční opatření

Pokud by Česko skutečně s ruskou stranou usedlo k jednacímu stolu, muselo by dojít k samostatné dohodě na vládní úrovni, kterou by musel pravděpodobně posvětit také parlament.

Jak čeští politici tak i americký velvyslanec Richard Graber hovořili o tom, že součástí případné dohody s východní velmocí by musela být i reciproční opatření - tedy například to, že by čeští experti měli možnost kontrolovat ruské vojenské objekty.

 

Právě se děje

Další zprávy