Schválení smlouvy o radaru je ve sněmovně dál nejisté

Kateřina Eliášová
4. 4. 2008 10:38
Rozhodující bude postoj zelených

Praha - Velký úspěch zelených. Tak komentuje šéf strany Martin Bursík tu část česko-americké dohody o radaru, která říká, že zařízení bude integrální součástí jakékoliv budoucí protiraketové obrany zemí NATO.

Právě na této podmínce trvali zelení, jejichž postoj k radaru je spíš odmítavý. 

"To, že jsme tuhle podmínku formulovali, že se stala součástí toho vyjednávacího procesu, že naši partneři ji akceptovali, vzali ji, to je velký úspěch strany Zelených," řekl k tomu Martin Bursík.

Severoatlantická aliance ve čtvrtek systém protiraketové obrany na summitu v Bukurešti podpořila a uznala ho jako příspěvek k obraně Evropy i USA.

Foto: repro Aktuálně.cz
Češi a Američané získali souhlas NATO s radarem

Neznamená to ale, že šest zelených poslanců zvedne automaticky ruku pro radar v okamžiku, kdy o něm bude rozhodovat Poslanecká sněmovna. Opoziční ČSSD a KSČM jsou proti. Právě Zelení budou klíčovými hlasy, lidovci i ODS se radaru na území republiky nebrání.

Chceme to černé na bílém

I oni ale, stejně jako zelení, chtějí ještě před samotným hlasováním smlouvy mezi Českem a Spojenými státy vidět.  

"Předpokládám, že všechny tyto věci budou předloženy na stůl a že o tom proběhne řádná diskuse," řekl například poslanec za KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

Stejně tak mluví i jeden z největších kritiků radaru z řad koalice, ministr školství Ondřej Liška. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v Bukurešti sice vyjádřil přesvědčení, že dosažená dohoda vychází  zeleným vstříc, Liška chce ale smlouvu také nejprve číst.

"Dokud neuvidím psané formulace a závěry, tak si netroufnu říct, jestli NATO něco podpořilo nebo nepodpořilo," řekl v České televizi.

Zelení budou chtít otázky kolem radaru před jednáním ve sněmovně probrat v orgánech strany. Příležitost k tomu bude už tuto sobotu, kdy zasedá republiková rada zelených.

"Myslím si, že toto téma určitě na jednání otevřeme, ačkoliv původně nebylo na pořadu jednání," řekl Aktuálně.cz Martin Bursík.

Špatný den pro Česko

Uzavření dohod s USA rozhodně neudělalo radost komunistům. Jejich šéf Vojtěch Filip označil čtvrtek jako špatný den pro Česko.

Čtěte dále: USA ustoupily v ekologii. Smlouva o radaru je blízko

"Vypověděli jsme vlastní závazky, které máme v rámci Evropské unie a soustředili jsme se na spolupráci jenom se Spojenými státy. To povede k novému kolu zbrojení," řekl Filip. I on chce vidět černé na bílém, co se v Bukurešti dojednalo.

"Jsem přesvědčen, že ta prezentace, jak je nyní podávána, je trochu jiná, než jak jí vnímají například německé nebo italské noviny," uvedl.

Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek zopakoval, že chce o americkém radaru uspořádat referendum.

"Nevím, jak je to rozhodnutí NATO formulováno, musíme se s tím seznámit, ale to nebyla naše jediná podmínka. Připomínám tu základní, a tou je referendum," uvedl šéf ČSSD Jiří Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy