Rusnok: EU nemůže čekat, až vyřešíme vlastní spory

Domácí ČTK Domácí, ČTK
26. 8. 2013 13:11
Vláda v demisi podle Rusnoka musí v EU hájit zájmy ČR bez ohledu na politickou situaci.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Evropská unie nemůže čekat na to, až si Česká republika vyřeší své vlastní interní problémy, prohlásil premiér v demisi Jiří Rusnok. Na pravidelné každoroční poradě velvyslanců v Praze vysvětlil, že ačkoli vláda v demisi neplánuje žádné zásadní změny, v rámci zahraniční politiky musí dál hájit zájmy země.

"Evropská unie nečeká na to, až si země vyřeší své problémy, a my nemůžeme svým partnerům v Bruselu říkat, že nemůžeme pro nic zvednout ruku, protože nevíme, jakou budeme mít vládu a jakou máme pozici," vysvětlil Rusnok.

Zároveň ale řekl, že o podpisu fiskálního paktu by měla rozhodnout až příští vláda.

Rusnok také prohlásil, že nechce dál snižovat výdaje na obranu. Pokud se bude dařit ekonomice, je připravena financování armády zvýšit.

Odstupující ministr zahraničí Jan Kohout doplnil, že vláda zkoumá možnosti dalšího zapojení do vojenských misí, a to nejen v rámci EU a NATO, ale také pod hlavičkou OSN.

Vstřícnější přístup k EU

Rusnok v pondělí zopakoval, že vláda chce být k Evropské unii vstřícnější než předchozí kabinet. To se podle něj projeví například ve změně přístupu k evropské dani z finančních transakcí.

"Zatímco předchozí vláda se rozhodla aktivně podpořit britskou žalobu proti zavedení takzvané posílené spolupráce u daně z finančních transakcí, moje vláda došla k závěru, že je třeba tento postoj přehodnotit," řekl Rusnok.

Podle něj jde o symbolickou změnu. ČR se nekloní k zavedení daně na svém území, nepodá ale žalobu k Evropskému soudnímu dvoru. Předchozí premiér Petr Nečas (ODS) se stavěl proti zavedení daně z finančních transakcí. Nevyloučil, že by se ČR kvůli dani mohla obrátit i na Evropský soudní dvůr.

Předseda vlády chce také posílit rozpočet ministerstva zahraničí, nyní usiluje o nalezení "dodatečných zdrojů". Peníze navíc by podle něj měly plynout hlavně na posílení konzulární služby, v níž podle Rusnoka finance scházejí.

Současně ale ministerstvo zahraničí požádal, aby se snažilo i samo šetřit a uspořené prostředky dalo tam, kde je to třeba.

Kohout: konec brutálním škrtům

Podle Kohouta musí velvyslanci zdůrazňovat proevropský postoj země, aby se oslabil image ČR jako "trouble makera", tedy potížisty. Za minulé vlády podle něj nefungovalo na ministerstvu "vše, jak mělo", vysvětlil v souvislosti "brutálními škrty".

Výrazně zlepšit by se podle Kohouta měla hlavně podpora zahraničního obchodu, k čemuž by měla posloužit i přítomnost zástupců ministerstva průmyslu na diplomatických misích, posílení sítě zastupitelských úřadů a chystané spuštění nového exportního portálu. Kohout bude posazovat také zlepšení vízové politiky.

Vláda může díky tzv. institutu zákonných opatření rozhodovat o zákonech i bez Poslanecké sněmovny. Normy tak v takovém případě na její návrh projednává Senát a následně je musí podepsat prezident.

Rusnok, který již od svého červencového jmenování opakoval, že neplánuje velké změny, však prohlásil, že pokud to nebude nutné, institutu jeho vláda nevyužije.

 

Právě se děje

Další zprávy