Zeman rozpustí sněmovnu ve středu, termín voleb platí

Domácí Domácí
23. 8. 2013 16:02
Prezident to uvedl po jednání s předsedy parlamentních stran na Pražském hradě.
Foto: Reuters

Praha - Prezident Miloš Zeman stvrdí rozpuštění Poslanecké sněmovny ve středu 28. srpna. Volby se pak budou konat 25. a 26. října. Návrh již kontrasignoval i předseda vlády v demisi Jiří Rusnok.

Miloš Zeman to uvedl po jednání s předsedy parlamentních stran, které proběhlo v pátek na Pražském hradě.

Prezident Miloš Zeman předpokládá, že sestavení vlády po předčasných volbách bude otázkou několika týdnů, nikoliv měsíců nebo let. Vyjádřil také přesvědčení, že vedení vítězné strany bude při nominaci premiéra klást důraz na preferenční hlasy pro své kandidáty.

Hlava státu si myslí, že finální fáze jednání o sestavení vlády začnou poté, co bude existovat dohoda na vedoucích orgánech Poslanecké sněmovny. Čeká, že nepotrvají déle než týdny. Zmínil však příklad Belgie, kde se vláda sestavovala dva roky.

Nicméně ekonomičtí analytici mě upozornili, že v době, kdy v Belgii dva roky nebyla vláda, belgická ekonomika začala pozoruhodně vzkvétat. Uvidíme, jak to bude v našem případě," uvedl.

Zeman již dříve prohlásil, že premiérem jmenuje představitele vítězné strany. To vyvolalo spekulace, že by se jím v případě očekávaného vítězství ČSSD nemusel stát její předseda Bohuslav Sobotka, ale například statutární místopředseda strany Michal Hašek, který má k Zemanovi blíže. Hradní kancléř Vratislav Mynář posléze v jednom z rozhovorů řekl, že by prezidentovo rozhodování mohl ovlivnit i počet preferenčních hlasů, které jednotliví kandidáti dostanou.

"Podle mého názoru na to bude dávat důraz především vedení vítězné strany. A bylo by hloupé, kdyby tak neučinilo, protože by se mělo řídit vůlí voličů a nikoliv pouze vůli stranických funkcionářů," odpověděl dnes prezident na dotaz, jestli bude dávat důraz na preferenční hlasy. V posledních sněmovních volbách přitom Hašek dostal preferenčních hlasů více než Sobotka. Oba letos kandidují v Jihomoravském kraji.

 

Právě se děje

Další zprávy