Rozpočet stihne do Vánoc schválit jen silná koalice

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
24. 8. 2013 19:45
Porovnali jsme dobu, kterou poslanci a vláda potřebovali v roce 2010
100:100 v roce 2006. Sněmovna byla paralyzovaná.
100:100 v roce 2006. Sněmovna byla paralyzovaná. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ačkoliv politici ujišťují, že ani volbami koncem října rozpočtové provizorium na příští rok nehrozí, čas mluví neúprosně proti nim.

Po pátku je jasné, že k volebním urnám půjdeme v pátek a v sobotu 25. a 26. října. V tom případě bude malý zázrak, aby nová sněmovna stihla rozpočet projednat do letošních Vánoc.

Podle premiéra Jiřího Rusnoka z toho není třeba "dělat drama".

Podobně se i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nechal slyšet, že se to stihnout dá: "Je-li jasná většina a tah na branku."

Už srovnání s rokem 2010 varuje

Jenže stačí se podívat na poslední volby v roce 2010. Tehdy byla jasná většina (dokonce 118 hlasů) a ODS, TOP 09 a Věci veřejné se dohodly velmi rychle - první neformální jednání o vládě začala už v sobotu večer po sečtení výsledků.

Na to, aby mohla předložit rozpočet, vláda důvěru mít nemusí. Musí být ale jasná sněmovní většina, aby zvolila orgány dolní parlamentní komory, včetně např. i rozpočtového výboru.

Státní rozpočet sice připraví už stávající úřednická Rusnokova vláda. Pravděpodobný vítěz voleb - ČSSD - už dala ústy svého předsedy Bohuslava Sobotky (v rozhovoru pro Aktuálně.cz) najevo, že bude chtít rozpočet předložit po volbách sama.

První schůze - druhá půlka listopadu

Sněmovna se sejde do měsíce od konání voleb - v roce 2010 to bylo 24 dní poté.

V případě těchto předčasných voleb bychom tak byli někde za půlkou listopadu. Za předpokladu, že bude jasná většina (tj. nějakým směrem se pohnulo vyjednávání o vládní koalici či toleranci vládě), bude sněmovna schopna zvolit si svého předsedu i místopředsedy a také určit rozložení sil ve sněmovních výborech.

Sněmovna vzešlá z voleb 2010 ustavila své výbory 7. července. V případě předčasných voleb 2013 jsme už na počátku prosince. A teprve v té chvíli může začít rozpočtový výbor projednávat výdaje na příští rok.

2006: Dva a půl měsíce paralýzy

Do konce roku tak sněmovně zbydou zhruba 3 týdny.

A to pouze v případě, že skutečně půjde vše tak relativně hladce jako v roce 2010.

Připomeňme naopak rok 2006, kdy se sněmovna nebyla s to usnést ani na svém předsedovi - tehdejšího předsedu Miloslava Vlčka (ČSSD) zvolila sněmovna - kvůli rozložení sil mezi pravici a levici 100 na 100 hlasů - až na sedmý pokus, a to teprve dva a půl měsíce po volbách.

 

Právě se děje

Další zprávy