Rozkvete česko-čínský obchod?

8. 12. 2005 19:48
Čeští podnikatelé budou mít snažší přístup na čínský trh a asijští investoři naopak najdou lepší podmínky pro obchodování v Česku.

Podle premiérů Jiřího Paroubka a Wen Ťia-paa to vyplývá ze smluv, které dnes v Praze podepsali. Kromě klíčové dohody o podpoře a ochraně investic signovali zástupci obou zemí sérii dalších třinácti dokumentů, které upravují spolupráci v ekonomické, politické i kulturní oblasti. (Kdo je to Wen Ťia-pao čtěte ZDE)

Paroubek: vztahy s Čínou kvetou

Na tiskové konferenci po podpisovém aktu Jiří Paroubek prohlásil, že česko-čínské vztahy jsou na nejlepší úrovni za posledních šestnáct let a že by tento trend měl být i nadále podporován. "Musíme rozvíjet naše kontakty v mnoha oblastech, zkvalitnit ekonomickou spolupráci, přilákat investory, podpořit spolupráci v energetice, finančnictví, lesnictví, prohloubit školskou a vědeckou spolupráci," rozvedl ve svém vystoupení předseda české vlády.    

Čínský premiér Wen Ťia-pao si také pochvaloval úroveň vzájemných vztahů. Nejsou v nich podle něj žádné konflikty a oblasti pro jejich další prohlubování jsou široké. Nepříjemná etapa posledních šestnácti let je podle Wena již za námi. "Neděláme žádné rozdíly mezi velkými a malými zeměmi. Plně respektujeme cestu, kterou si československý lid  svobodně vybral," řekl Wen Ťia-pao.

Dobrou spolupráci mezi ČR a ČLR lze podle Wena dokumentovat i vysokým počtem smluv, které dnes byly uzavřeny. Patří mezi ně například memorandum o porozumění mezi ministerstvem práce a sociálních věcí ČR a ministerstvem práce ČLR, smlouva mezi ministerstvy kultury či dohoda o spolupráci v zemědělství. Zástupci podnikatelů uzavřeli také několik kontraktů. Hlavní byla za Škodu auto, která se chystá otevřít v Šanghaji nové výrobní linky a za čínského výrobce televizorů Changhong, který plánuje vybudovat v Nymburce továrnu za 30 milionů dolarů.

Mluvili i o lidských právech?

V tuto chvíli není jasné, zda oba premiéři kromě ekonomiky hovořili také o otázce lidských práv. Premiér Paroubek sice slíbil, že tato věc bude zmíněna ve společné deklaraci z jednání, na tiskové konferenci se o ní však nezmínil. (Jak se dívá premiér Paroubek na lidská práva v Číně můžete vidět ZDE) A novináři se zeptat nemohli. Své dotazy směli položit jenom čtyři předvybraní zástupci médií (po dvou z Číny a ČR), které vyvolala mluvčí vlády Lucie Orgoníková.

Také přivítání Wen Ťia-paa bylo zorganizováno tak, aby vrcholný funkcionář čínské komunistické  strany nebyl konfrontován s nepříjemnými tématy. Před budovou vlády sice na čínského premiéra čekali stoupenci hnutí Fa-lun-kung, které je v Číně pronásledováno, kolona s čínským premiérem se jim však elegantně vyhnula.

Wen Ťia-pao tak viděl jenom zástup Číňanů s vlaječkami, které na místo přivezly autobusy čínské ambasády. Mávající Číňané vytvořili uvítací shromáždění, které zabralo většinu prostoru před vjezdem do zahrady Strakovy akademie. Transparenty demonstrantů se snažili zakrýt velkými čínskými vlajkami. Na otázku, proč zde jsou či zda vědí o politické perzekuci některých svých spoluobčanů, nechtěli odpovídat.

Ve tři čtvrtě na šest se oba premiéři z Úřadu Vlády vypravili k ministerstvu průmyslu a obchodu, kde na ně čekali další čeští podnikatelé.


 

 

Právě se děje

Další zprávy