Řemesla upadají, Dobeš chce změnit financování škol

ČTK ČTK
9. 6. 2011 13:44
Podle ministra je odborné školství na pokraji vyhubení
Zatímco zástupci průmyslu a zemědělců požadují po ministerstvu změny, podle NERVu je nejdůležitější flexibilita absolventů.
Zatímco zástupci průmyslu a zemědělců požadují po ministerstvu změny, podle NERVu je nejdůležitější flexibilita absolventů. | Foto: www.issmt.cz

Praha - Ministerstvo školství chce podpořit odborné školy a učiliště, chystá proto změnu financování jednotlivých oborů.

Zaměstnavatelé si totiž čím dál častěji stěžují na nedostatek kvalifikovaných řemeslníků.

Více uchazečů by do učilišť měly přivést i obavy ze státní maturity.

"Odborné školství je na pokraji vyhubení, na pokraji kolapsu," prohlásil ministr školství Josef Dobeš (VV) s tím, že podporu by měly dostat zejména technické obory.

Koncem června chce ministerstvo začít projednávat změnu ve financování učilišť. Zatím dostávají školy peníze "na hlavu", nově by se měla zohlednit i zaplněnost tříd a sjednotit financování oborů.

Na nedostatek kvalifikovaných a šikovných řemeslníků si stěžovali i zástupci Hospodářské a Agrární komory a Svazu průmyslu a dopravy. Kvůli slabým populačním ročníkům totiž přebývají volná místa na středních školách a gymnáziích a děti jim dávají přednost.

Tento trend by měla podle ministra zvrátit státní maturita, kterou mnoho studentů překročit nedokáže. "Ne každý student může studovat vysokou školu," upozornil Dobeš na současnou praxi, kdy na univerzity nastupuje 70 procent populačního ročníku.

S posilováním odborného vzdělávání ale nesouhlasí někteří odborníci, například Národní ekonomická rada vlády (NERV). Podle rady by se měly posilovat hlavně schopnosti žáků rychle reagovat na proměnlivé požadavky trhu práce.

Zástupci průmyslu a obchodu se ale shodují, že v České republice stále funguje silná infrastruktura technických a průmyslových podniků, pro které je třeba vychovat kvalitní zaměstnance. Pokud se prý situace rychle nezlepší, musela by domácí pracovní sílu nahradit ta zahraniční.

 

Právě se děje

Další zprávy