VV diktují koalici podmínky, Nečas je "ne zcela chápe"

Domácí Domácí
7. 6. 2011 19:15
Jednání o řešení vládní krize a schůzi Poslanecké sněmovny sledujeme v živé reportáži
Věci veřejné zatím zůstávají ve vládě. Ultimátum prodloužily do konce června.
Věci veřejné zatím zůstávají ve vládě. Ultimátum prodloužily do konce června. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné zatím zůstávají v kabinetu Petra Nečase, kladou si ale podmínky. Nebudou-li splněny, tak nejmenší vládní strana k 30. červnu vypoví koaliční smlouvu. 

To je hlavní výsledek několikahodinového jednání poslaneckého klubu VV, po kterém se odehrála ještě rychlá schůzka špiček vládní koalice ve formátu K6.

VV tak svým úterním rozhodnutím pouze nepřímo prodloužily ultimátum, které původně platilo do úterní 14. hodiny. 

Věci veřejné navíc přišly s tím, že budou po svých koaličních partnerech požadovat písemnou záruku v podobě dodatku koaliční smlouvy.

Chtějí garanci, že ve vládě budou mít "důstojné zastoupení". Dále trvají na zrušení akcií na majitele a požadují také rovnoměrné zastoupení na postech náměstků na jednotlivých ministerstvech. Další personální požadavky nespecifikovaly.

"Už nevěříme ústním slibům, chceme to písemně," uvedla po jednání K6 místopředsedkyně VV Karolína Peake.

Zároveň dodala, že její strana se bude chovat konstruktivně a na nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny bude hlasovat pro klíčové reformní zákony.

Premiér Petr Nečas v reakci na požadavky Věcí veřejných řekl, že je bere na vědomí. Klíčová je podle něj vůle prosadit reformy. "Ne zcela ale chápeme, co přesně má být součástí onoho dodatku, který VV požadují," dodal Nečas. Věří však, že si vše vyjasní.

Po 14. hodině ve sněmovně začala řádná schůze, poslanci si hned v úvodu odhlasovali, že jednání může pokračovat i po 21. hodině.

Jednání špiček vládní koalice ve formátu K6:

Úterní vývoj politických událostí pro vás budeme sledovat v živé reportáži:

19:15 - Sněmovna v prvním čtení podpořila vládní návrh na zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty. Od příštího roku by měla vzrůst z nynějších deseti na 14 procent, zatímco horní dvacetiprocentní sazba zůstane stejná. Od roku 2013 se obě sazby mají sjednotit na 17,5 procenta. Opozice s návrhem nesouhlasí. Peníze z vybrané DPH mají podle dohody stran vládní koalice jít na velkou důchodovou reformu.

16:32 - Věci veřejné si vyžádaly hodinovou přestávku na jednání svého poslaneckého klubu, schůze sněmovny je tak přerušena do zhruba 17:30.

16:30 - Sněmovna v prvním čtení podpořila vládní návrh na omezení stavebního spoření. Státní podpora by podle návrhu měla klesnout na nejvýše 2000 korun ročně pro nové i existující smlouvy, zdaňovat se budou úroky z vkladu. Stát tak chce ušetřit čtyři až šest miliard korun. Závěrečné schvalování se uskuteční na některé další schůzi sněmovny. Nyní by měl předlohu posoudit rozpočtový výbor.

16:18 - Sněmovnou v prvním čtení prošel vládní návrh zákona o veřejných zakázkách, který je má zprůhlednit. Stát si od toho zároveň slibuje, že ušetří až miliardy korun.

15:50 - Premiér Petr Nečas v reakci na požadavky Věcí veřejných řekl, že je bere na vědomí. Klíčová je podle něj vůle prosadit reformy. "Ne zcela ale chápeme, co přesně má být součástí onoho dodatku, který VV požadují," dodal Nečas. Věří však, že si vše vyjasní. Se svoláním jednání K9 v nejbližších dnech nepočítá. Ve středu je totiž po jednání sněmovny na programu schůze vlády.

Petr Nečas před úterním jedním koaličních špiček.
Petr Nečas před úterním jedním koaličních špiček. | Foto: Ludvík Hradilek

15:42 - Tři čtvrtiny voličů, kteří dali loni hlas Věcem veřejným, litují svého rozhodnutí. Ukázal to pravidelný květnový výzkum agentury STEM. Svou loňskou volbu do sněmovny považuje za naprosto špatnou 31 % lidí, kteří volili VV, 47 % voličů strany se jejich rozhodnutí při povolebním vývoji jeví spíše špatné. Více čtěte ZDE.

15:30 - Sněmovna přehlasovala Senát a odsouhlasila novelu o ochraně ovzduší. V praxi to znamená, že radnice budou moci vymezit ve městech nízkoemisní zóny. Tedy části, kam nebudou moci jezdit stará auta s nevyhovujícími, vysokými exhalacemi.

15:22 - Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík odhaduje, že úterní jednání sněmovny se protáhne až do půlnoci.

15:04 - Ve sněmovně se právě řeší novela zákona o ochraně ovzduší. Tu sněmovně vrátil Senát, který jej považuje za "prokorupční".

15:00 - Podle Karolíny Peake koaliční partneři přijali požadavky VV s pochopením. "Nejdříve byli trochu nervózní z toho data - 30. června, přeci jen nás čeká spousta práce, ale jsme připraveni jednat tak, abychom skutečně mohli říci, že tato koalice ví, na čem je a může se spolehnout na to, že se smlouvy plní," řekla.

14:48 - Poslanci většinou 113 hlasů odsouhlasili pokračování schůze sněmovny i po 21. hodině. Nyní ladí její program.

14:45 - Opoziční ČSSD neprošel návrh na zařazení bodu, při kterém se měla řešit kauza Diag Human. Česku v ní hrozí exekuce majetku v zahraničí kvůli sporné arbitráži.

14:41- Personální požadavky na své koaliční partnery Věci veřejné nekonkretizovaly. "Nenuťte mě vykřikovat nějaká jména," reagovala Karolína Peake. Šéf strany John pouze řekl, že z vlády by měli odejít ti, kteří nedokázali ohlídat veřejné prostředky. Že jde o narážku na ministra obrany Alexadra Vondru v souvislosti s kauzou ProMoPro, nepotvrdil ani nevyvrátil.

14:35 - Podle Johna by Věci veřejné zároveň rády prosadily, aby po sepsání dodatku koaliční smlouvy trojkoalice sama před sněmovnou aktivně požádala o hlasování o důvěře.

14:25 - Radek John na tiskové konferenci prohlásil, že Věci veřejné jsou si vědomy, že udělaly začátečnické chyby. "Obtěžovali jsme veřejnost našimi vnitřními spory, ale ukázali jsme sebereflexi," uvedl.

Podle Johna je koaliční smlouva formálně vypovězena ke 30. červnu, zvrátit to může sepsání dodatku, který VV zaručí splnění podmínek.

14:03 - V Poslanecké sněmovně právě začíná 19. řádná schůze. Koalice při ní chce prosadit hned několik klíčových reformních zákonů.

Ve sněmovně začala řádní 19. schůze, na programu bude mít řadu klíčových reforem, které ale kritizuje opozice v čele s ČSSD.
Ve sněmovně začala řádní 19. schůze, na programu bude mít řadu klíčových reforem, které ale kritizuje opozice v čele s ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

14:00 - Věci veřejné budou po svých koaličních partnerech požadovat písemnou záruku, že VV budou mít ve vládě "důstojné zastoupení". Dále trvají na zrušení akcií na majitele a požadují také rovnoměrné zastoupení na postech náměstků na jednotlivých ministerstvech.

13:57 - Jednání koaličních špiček K6 skončilo. Místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake po schůzce Aktuálně.cz řekla, že VV k 30. červnu vypovídají koaliční smlouvu, pokud do té doby nebude vypracovaný písemný dodatek jejího znění.
"Už nevěříme ústním slibům, chceme to písemně," uvedla Peake a její slova následně potvrdil i předseda strany Radek John.

13:24 - Poslanci Věcí veřejných chtějí podle zatím oficiálně nepotvrzených informací vypovědět koaliční smlouvu ke konci června, pokud vládní partneři nesplní jejich požadavky. Do té doby zůstávají ve vládě a budou podporovat reformní zákony. Nyní jednají koaliční špičky.

13:15 - Jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných právě končí. Na výsledek ale stále čekáme.

13:07 - Radek John a Karolína Peake opustili jednání poslaneckého klubu VV a zamířili na schůzku K6. Není zatím jasné, zda už na klubu došlo k hlasování o osudu VV ve vládě. John prohlásil, že varianty dalšího postupu řekne svým koaličním partnerům.

12:58 - Mimořádná schůze sněmovny ke kauze Promopro by měla pokračovat 16. června. Podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) se na tom v úterý dohodlo politické grémium dolní komory Parlamentu. Schůze, o kterou požádala opoziční ČSSD, by měla začít příští čtvrtek po písemných interpelacích.

12:55 - Schůzka koaličních špiček K6 by měla začít už za několik minut. Věci veřejné ale zatím neodhlasovaly, jak se postaví k poslední nabídce premiéra Nečase.

12:40 - Poslanci Věcí veřejných budou podle některých zákulisních informací hlasovat o vypovězení koaliční smlouvy. O setrvání ve vládě zatím dále jednají. Názory poslanců VV na možný odchod z kabinetu se přitom různí a situaci považují za vážnou.

12:34 - Jednání poslaneckého klubu ODS nepřineslo žádný zvrat. Na stole jsou tak pro Věci veřejné pořád varianty s předsedou vládního výboru pro boj s korupcí, případně obsazení postu šéfa Legislativní rady vlády.

12:06 - "Jde to do finále, blíží se hlasování," řekl k jednání sněmovního klubu Věcí veřejných poslanec Petr Skokan.

11:54 - Poslanecký klub TOP 09 s Starostů hlasoval o svém vedení. Předsedou byl jednomyslně opět zvolen Petr Gazdík, protikandidáta neměl. Rovněž na postech místopředsedů byli potvrzeni stávající poslanci: Václav Horáček, Jan Husák, Jitka Chalánková a František Laudát.

11:43 - "Jednáme, ale zatím je to bez závěru," zní neurčitě ze zákulisí Věcí veřejných.

11:39 - Z jednání sněmovního klubu VV odešel ministr školství Josef Dobeš. Prý jde k lékaři. O dosavadním průběhu jednání hovořit nechtěl, bavit se je ochotný pouze na téma státních maturit.

11:34 - Jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných se podle předsedy strany Radka Johna protáhne až do 13. hodiny. Na tento čas se proto posouvá také klíčové jednání koaličních špiček, které by se tentokrát měly sejít ve formátu K6 - tedy předsedové stran a šéfové jejich poslaneckých klubů.

11:23 - Koaliční špičky v poslední době našly zalíbení v jednání bez výsledku. I to je jedna z variant, jak úterní schůzka ve formátu K6 skončí. Pokud totiž Věci veřejné neřeknou, že z vlády odcházejí, koalice zůstane formálně pohromadě i bez shody, jak naložit se spornými vládními posty.

11:15 - "Byl bych rád, aby to už skončilo - ať tak, nebo onak, ale aby se to už prostě vyřešilo," prohlásil v kuloárech jeden z poslanců TOP 09.

10:57 - Rok po volbách se Věci veřejné v průzkumech veřejného mínění potácejí hluboko pod hranicí volitelnosti. Například podle posledního průzkumu agentury Factum Invenio by VV získaly pouze 3 procenta hlasů. Není pro ně tak výhodné způsobit pád vlády, který by mohl znamenat předčasné volby. I to bude jistě jeden z argumentů, který berou poslanci nejmenší koaliční strany v potaz.

10:35 - V tuto chvíli je v plném proudu jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných, ten zasedl jako první už v 9 hodin. Sněmovní klub KSČM začal v 10:30, od 11:00 se scházejí kluby ODS a ČSSD. Jako poslední se sejdou poslanci TOP 09, a to v 11:30. Schůze sněmovny začíná ve 14 hodin.

10:20 - Nálada v klubu Věcí veřejných není pozitivní. "V tuto chvíli to vidím hodně špatně. Z nabídky nadšení nejsme, čekali jsme víc," řekl Aktuálně.cz člověk blízký vedení strany. "Na stole je prakticky stále stejná nabídka," říká k tomu předsedkyně poslanců za VV Karolína Peake.

10:05 - Neutrálně. Tak se hodlají vyjednávači Věcí veřejných postavit při rozhodujícím jednání poslaneckého klubu VV k nabídce premiéra Nečase. "Zvažovali jsme, zda to klubu předložit jako dobrou, nebo naopak nedostatečnou nabídku. Nakonec jsme se rozhodli pro úplně neutrální stanovisko," řekl Aktuálně.cz poněkud rozladěně jeden z koaličních vyjednavačů za VV.

  

 

Právě se děje

Další zprávy