Reforma zdravotnictví: Koaliční komise poprvé zasedá

Kateřina Eliášová
26. 3. 2008 11:00
Bude hodnotit poplatky i privatizaci pojišťoven
Třicetikorunový poplatek u lékaře, který zavedl ministr Tomáš Julínek, nenechal v klidu ani lidovou tvořivost.
Třicetikorunový poplatek u lékaře, který zavedl ministr Tomáš Julínek, nenechal v klidu ani lidovou tvořivost. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Koalice dnes začne ve zvláštní komisi posuzovat plán ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, jak razantně změnit poměry v českém zdravotnictví.

Na vzniku komise se dohodli lídři koaličních stran před dvěma týdny, komise však není stále kompletní. Zelení i lidovci své zástupce už mají, ODS zatím chybí jeden člen.

Čtěte více: Poplatky vyhodnotíme už v dubnu, shodla se koalice

Zájmy KDU-ČSL budou hájit dva odborníci, Daniel Rychnovský a Petr Fiala, lidovecký poslanec Jiří Carbol a zdravotní rada Jihomoravského kraje Josef Drbal.

Zelení vyslali poslankyni Olgu Zubovou, ministryni Džamilu Stehlíkovou, lékaře Antonína Nechvátala ze sekce pro zdravotní a sociální politiku strany a lékárnici Jarmilu Skopovou.

ODS zastupuje předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř, zdravotní expert, poslanec Boris Šťastný, předseda Svazu praktických lékařů pro děti a dorost Pavel Neugebauer.

 Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek myslel i na senátora ze ODS Jana Hálka. Ten ale účast v komisi odmítl. "Ta komise určitě má smysl a nabídka spolupracovat mě potěšila. Bohužel, mám teď mnoho práce a nemám na to dostatek času, abych se práci v komisi mohl věnovat naplno," řekl Aktuálně.cz Hálek.

Petr Tluchoř do komise pozval i nezařazeného poslance Michala Pohanku.

Komise posoudí poplatky

Komise má například posoudit, jaký dopad mají na pacienty poplatky u lékaře, které zavedla vláda od ledna tohoto roku. Původně se mělo hodnotit půlroční vybírání, koalice ale nakonec shodla na vyhodnocení po třech měsících.

Zástupci koalice ale mají také mluvit o sedmi Julínkových zdravotních zákonech. Koalice se zatím neshodla na transformaci fakultních nemocnic a pojišťoven na akciové společnosti. Výhrady mají zejména lidovci, ale i zelení.

2. 1. - Lidé si platí za péči o zdraví - S prvním pracovním dnem nového roku přišel ostrý start výběru poplatků za lékařskou péči. Lidem se poplatky možná nelíbí, ale drtivá většina platí, znělo z nemocnic i od praktiků, které oslovila redakce Aktuálně.cz.  Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE
2. 1. - Lidé si platí za péči o zdraví - S prvním pracovním dnem nového roku přišel ostrý start výběru poplatků za lékařskou péči. Lidem se poplatky možná nelíbí, ale drtivá většina platí, znělo z nemocnic i od praktiků, které oslovila redakce Aktuálně.cz. Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE | Foto: Ludvík Hradilek
ČSSD neuspěla se zrušením poplatků u lékaře
Rebel Hovorka: V plánu jsou horší věci než poplatky
Padl návrh na zrušení poplatků. Podala ho Šojdrová

"Komise bude pracovat s dokumenty jako je například programové prohlášení vlády, návrhy mých zákonů. Já tam budu ke konečnému vysvětlení těch kroků, které požadují lidovci," vysvětlil svoji roli ministr zdravotnictví Julínek.

Výsledky své práce oznámí komise nejdříve koncem dubna nebo začátkem května.

 

Právě se děje

Další zprávy