ČSSD neuspěla se zrušením poplatků u lékaře

Kateřina Eliášová
18. 3. 2008 19:07
Pro zrušení byl i koaliční poslanec Hovorka
Návrh Davida Ratha neuspěl
Návrh Davida Ratha neuspěl | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Opozici se nepodařilo ve Sněmovně prosadit zrušení poplatků u lékaře. Češi platí od nového roku za každou návštěvu 30 korun, dále platí za předepsaný recept či za pobyt v nemocnici.

"Je to nepochybně špatná zpráva pro většinu občanů ČR, musíme vyčkat Ústavního soudu. Pokud by nám nevyhověl, tak se o to budeme snažit znovu," reagoval na rozhodnutí poslanců místopředseda klubu ČSSD David Rath.

Sociální demokraté považují placení u lékaře za protiústavní a nemorální.

"Vítáme každého na palubě, kdo se k nám přidá z vládního tábora," apeloval na koaliční poslance šéf ČSSD Jiří Paroubek.  A uspěl. Ludvík Hovorka z KDU-ČSL hlasoval se sociálními demokraty.

 "Chtěl jsem tak umožnit otevření diskuze na toto téma, nejsem však pro úplné zrušení," řekl Hovorka. On sám by zrušil poplatky pro děti do osmnácti let a také by od placení osvobodil důchodce.

Koalice má problém

Sociálním demokratům se sice nepodařilo návrh poslat do druhého čtení, i tak ale mohou slavit. Podařilo se jim totiž uloupnost z koaličního tábora hlas Ludvíka Hovorky, s čímž má koalice problém.

"Není možné, aby koalice, která právě začala jednat o případných změnách u poplatků, souhlasila s návrhem opozice," řekl ještě před hlasováním premiér Mirek Topolánek.

"Je to velký problém," reagoval na hlasování Hovorky předseda klubu KDU-ČSL Pavel Severa. "S Ludvíkem Hovorkou jsem hovořil, hovořil s ním i klub, hovořil s ním i ministr Julínek, jeho náměstek. Měli jsme delší jednání a snažili jsme se ho přesvědčit," popsal Severa.

"Já vlastně po těch všech jednáních teď ani nevím, do kterého poslaneckého klubu pan Hovorka patří, je to otázka pro pana předsedu Čunka," ragoval na Hovorkovo rebelanství ministr Julínek.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:

Poplatky vyhodnotíme už v dubnu, shodla se koalice
Čunek: Šojdrová stáhne návrh na omezení poplatků
Padl návrh na zrušení poplatků. Podala ho Šojdrová
Lékaři chybují. Za recept od sestry se neplatí
Poplatky u lékaře Julínek chválí, vydělají miliardy
Zaplatíte, i když hospitalizaci zaviní lékař
 

Právě se děje

Další zprávy