Rebel Hovorka: V plánu jsou horší věci než poplatky

Kateřina Eliášová
18. 3. 2008 10:30
Lidovec Hovorka hlasoval s opozicí pro zrušení poplatků
Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) hovoří s novináři v kuloárech
Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) hovoří s novináři v kuloárech | Foto: Ondřej Besperát

Praha  - Sociálním demokratům se nepodařilo ve Sněmovně prosadit návrh na zrušení poplatků u lékaře, ale opět získali důkaz, že koalice nehlasuje ve věcech zdravotnické reformy jednotně. Pro zrušení hlasoval lidovec Ludvík Hovorka.

Hovorka už na jednání sněmovny vysvětloval, proč chce návrhu ČSSD pomoci do druhého čtení.

"Chtěl jsem umožnit, aby se otevřeal diskuse na toto téma. Nejsem pro úplné zrušení," řekl Hovorka. On sám by zrušil poplatky pro děti do osmnácti let a také by od placení osvobodil důchodce.

V krátkém rozhovoru pro Aktuálně.cz ihned po hlasování naznačil, že poplatky nevidí jako nejhorší problém chystaných reforem.

"V tom, co se připravuje v reformě zdravotnictví, jsou daleko horší věci, které mají přijít," řekl Hovorka.

David Rath, pražský poslanec
David Rath, pražský poslanec | Foto: Ondřej Besperát
ČSSD neuspěla se zrušením poplatků u lékaře


A: Proč jste nakonec hlasoval proti zamítnutí návrhu ČSSD? KDU-ČSL Vás od toho zrazovala...

Ta debata musí začít, problémů je tam celá řada. Určitě by se od placení měly osvobodit děti a měli by se osvobodit důchodci. Určitě by se mělo jednat o tom, jestli by ty poplatky měly být příjmem zdravotních zařízení nebo příjmem pojišťoven. Protože tam nevím, jaká je kontrola nad vybíráním poplatků. Myslím si, že je třeba s tím něco udělat.

A: Takže se Vám nápad poplatky zrušit úplně vlastně nelíbí?

Svůj význam mají poplatky za pobyt v nemocnici, svůj význam mají i limity, byť nejsou zavedeny šťastně. Nezapočítavá se totiž všechno.

A: Premiér řekl, není možné, aby koaliční poslanci hlasovali s opozicí v době, kdy se o možných změnách u poplatků jedná.

Já jsem de facto nehlasoval s opozicí, já jsem jen řekl svůj názor, který si držím už od loňského roku. Tehdy mě nikdo neposlouchal. Já jsem přemýšlel, jestli je lepší řešení osvobodit nějakou skupinu dětí , možná nějakou skupinu důchodců při tom  koaličním jednání nebo podpořit návrh ČSSD. Pokud by se to prostě otevřelo, byl by například prostor o tom jednat na zdravotním výboru.

A: Na stole je teď návrh vaší spolustraničky Michaely Šojdrové. Chce od placení osvobosit děti do šesti let a jejich matky. Má šanci? A podpoříte ji?

Návrh Michaely Šojdrové je úplně minimální. Nicméně je částečným řešením toho problému.

A: Když jste říkal, že podpoříte návrh ČSSD, ministr Kalousek si za Vámi držel hlavu v dlaních a kroutil hlavou. Co na to říkáte?

To geho gesto jsem neviděl. Kolegové z KDU-ČSL tvrdí, že lepší bude vyjednávání v koalici. To byl ten důvod, proč hlasovali pro zamítnutí sociálnědemokratockého návrhu. Říkali, že považují za lepší jednání v koalici, než otevírání prostoru pro jednání ve sněmovně.

A: Myslíte si, že to koalice nakonec poplatky změní?

Uvidíme Jestli je vůle omezit poplatky, to si nejsem jistý.

A: Vy už vlastně rebelujete poněkolikáté. Nepodpořil jste například Topolánkův batoh. Myslíte, že nakonec uspějete se svými návrhy?

Chci především říct, že poplatky nejsou nejzávažnější v tom, co se připravuje v reformě zdravotnictví. Jsou daleko horší věci, které mají přijít .

Čtěte více: Odmítl podpořit reformu. Poslanec Hovorka on line

A: Máte na mysli například privatizaci zaměstnaneckých pojišťoven, jejíž plán oznámil ministr Julínek?

Ano, je to právě transformace pojišťoven a fakultních nemocnic. Vidím to jako velký problém.

 

Právě se děje

Další zprávy