Rathův exkancléř: Bouchly ve mně saze. Finance si držel

Martina Machová Martina Machová
21. 5. 2012 11:00
Bývalý šéf Národního bezpečnostního úřadu Petr Hostek vedl Rathův úřad tři roky
David Rath ve své bývalé pracovně.
David Rath ve své bývalé pracovně. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Bývalý šéf Národního bezpečnostního úřadu Petr Hostek vedl Rathův úřad tři roky. V září loňského roku se ale náhle rozhodl podat výpověď.

"Jak se říká, bouchly ve mně saze," vysvětluje nyní svůj odchod. Rathův muž následně přešel k jeho vnitrostranickému konkurentovi Michalu Haškovi a stal se šéfem úřadu Asociace krajů.

Jak to chodilo na úřadu pod vedením Davida Ratha, ví dobře. Podle jeho líčení to nebyl žádný med, a hlavně - šlo o show jednoho muže a jeho věrných. Proč odešel a jak to za klíčového muže ČSSD na středočeském hejtmanství chodilo, nastínil v krátkém rozhovoru.

A.cz: Je pro vás překvapení, že David Rath dopadl, tak jak dopadl?

Vždycky se povídá o tom, že na úřadech, kde se rozdělují miliony, jsou nejrůznější machinace…

Já jsem s panem doktorem Rathem svou kariéru a souznění rozvázal před více jak rokem. Měl jsem na spoustu věcí úplně jiné názory než on. Od té chvíle jsem si hleděl spíš toho, aby úřad plnil, co plnit má, a ostentativně jsem se odřízl od jakéhokoli dění okolo financí.

Na jednu stranu se může říci, že jsem jako bývalý policista něco tušil, na druhou, že v tom byla nějaká předtucha… V každém případě jsem byl rád, že mne tehdejší pan hejtman k těm věcem nebral.

Mohl jsem mít podezření, že se něco děje, mohl jsem mít podezření na určitou skupinu lidí, ale nebylo to takové, že bych si myslel, že tam je něco tak velikého. Bude-li to pravda a orgány činné v trestním řízení to prokážou, tak je to jedna veliká tragédie jednoho člověka, který totálně přecenil své schopnosti.

V Buštěhradě...
V Buštěhradě... | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Na čem jste se s Davidem Rathem rozešli, než jste úplně odešel z úřadu?

Můj styl řízení byl totálně odlišný od stylu řízení pana doktora Ratha. Chtěl jsem, aby na úřadu, kterému šéfuji, byl klid, soulad, lidi rádi chodili do práce, svou práci dělali s chutí a věděli, na čem jsou. Pan doktor Rath lidi stále udržoval v určité nervozitě, a to není můj styl práce.

Já jsem si těchto věcí zažil dost v armádě a u policie. Když chci, aby lidé podávali dobrý výsledek, musí být v určitém stresu, ale musí tam být vzájemná důvěra, určitá pokora a motivace. Když to tak je, tak je to v pořádku.

Mně se podařilo úřad stabilizovat, čas od času do toho byly hozené vidle, takže se to zase rozkývalo - to byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem v srpnu loňského roku došel k závěru, že v tomto prostředí a s touto atmosférou už dál dělat nebudu, a odešel jsem pryč.

A.cz: V té první fázi odluky od Davida Ratha už figurovala vaše snaha nebýt spojován s krajskými financemi?

Dokud člověk tuší, že se tam něco děje, a nemá šanci zasáhnout ani do tvorby rozpočtu úřadu a dělá si to nějaká skupina lidí, nebo jednotlivci… to ve mně důvěru nevzbudilo.

Za úřad jsem byl zodpovědný a ve finále jsem nemohl rozhodnout o tom, která firma bude fyzicky uklízet krajský úřad. To je pro vás demotivující. Tři roky byly plné maximum, které jsem si dokázal před sebou odůvodnit´.

A.cz: Znamená to tedy, že si finance pan hejtman takzvaně stáhl pod sebe?

Co se týče finančního řízení, tak to v každém případě.

A.cz: Byl jste na úřadě ještě v době, kdy se řešil Buštěhrad?

Byl jsem u toho, když vznikala idea, že se z Buštěhradu udělá středočeský Žofín. Já jsem se jen pousmál pod vousy a zařekl jsem se, že se tam nikdy nepodívám. Byl jsem u toho, když to zastupitelstvo prohlašovalo.

A.cz: A nevzpomenete si, čí to byla iniciativa? Jestli byla od počátku Davida Ratha?

Netuším. Vím, že si to vzal za své Rath a že za to bojoval jako lev. Kdo ho do Buštěhradu přivedl, to opravdu nevím.

 

Právě se děje

Další zprávy