Po Rathovi řeší ČSSD i osud jeho spojence Dolejše

Martina Machová Martina Machová
16. 5. 2012 14:50
ČSSD musí určit, jak vybere náhradníka nebo nástupce za Davida Ratha
Richard Dolejš (ČSSD)
Richard Dolejš (ČSSD) | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zadržení Davida Ratha rozkývalo pozici i pod jeho věrným spojencem, šéfem středočeské ČSSD Richardem Dolejšem.

Dosud spíše opatrná opozice uvnitř krajské organizace by ráda využila oslabení svého předsedy k rozsáhlejším změnám, například i k jeho odchodu z funkce.

O vyvození Dolejšovy politické zodpovědnosti jednalo i předsednictvo středočeské ČSSD, svolané na třetí hodinu odpolední do Lidového domu.

"Řeší se to, ale jestli Dolejš rezignuje, zatím není jisté," uvedl před jednáním špiček středočeské ČSSD zdroj z vedení Lidového domu. Postupně Richard Dolejš během dne nebral svůj mobilní telefon a nereagoval ani na zaslanou SMS. Po středečním jednání předsednictva své místo prozatím uhájil. 

Před předsednictvem středočeských socialistů ovšem stojí ještě další dvě klíčová rozhodnutí.

Musí si určit další postup výběru náhradníka na hejtmanství, tedy toho, kdo Ratha zastoupí či s konečnou platností nahradí v roli hejtmana.

I ve vedení kraje totiž fungoval rafinovaný systém odměn a trestů - Rath blokoval funkci vicehejtmana a svého případného zástupce nechával jmenovat "za odměnu", čímž ukazoval, kdo je momentálně v jeho oblibě a kdo jeho náklonnost ztratil.

Pryč z Rathova područí

V současnosti jsou na stole hned tři jména - Rathovi spojenci Marcel Chládek a Miloš Petera a pak ještě Zuzana Moravčíková, od jejíhož výběru si část středočeských socialistů slibuje viditelný distanc od rathovsko-dolejšovského politického stylu.

"Pokud získám důvěru svých kolegů… Nebude to totiž jednoduché, musíme přesvědčit kolegy kolem sebe, že nejsme jen v područí pana hejtmana. Jsem ale připravena eventuálně funkci převzít. Musí to být silná podpora," reagovala Moravčíková.

Podle zdrojů obeznámených se situací ve středočeské organizaci nejsou její šance mizivé, ba naopak. "Chládek má tak deset procent, u Petery s Moravčíkovou jsou šance vyrovnané, více bude ale opravdu jasné po předsednictvu," komentuje rozložení sil jeden z členů vedení středočeské sociální demokracie.

Zuzanu Moravčíkovou nakonec předsednictvo skutečně navrhlo na novou hejtmanku.

Středeční předsednictvo rovněž čekala i volba toho, jaký postup zvolí při novém hledání lídra krajské kandidátky, aby vyhověli stanovám sociální demokracie a zároveň dali jasný signál veřejnosti, jak si představují další případnou vládu na středočeském hejtmanství.

Fotogalerie: Tady je Rathovo. Hostivice den po zatčení svého patrona

Pokud by chtěli výrazněji zasáhnout do kandidátky jako celku, muselo by její sestavování proběhnout opět zcela odspodu - tedy od místních organizací až k potvrzující krajské konferenci.

Jednoduše nelze posunout na místo lídra krajské kandidátky po Rathovi ani současnou dvojku, shodou okolností Zuzanu Moravčíkovou. Socialisté totiž o svém kandidátovi na hejtmana podle svých pravidel hlasují zvlášť a teprve pak o zbylé sestavě.

"Je tedy něco jiného, když se někdo posune ze čtyřky na trojku, než z dvojky na jedničku," připomíná místopředseda středočeské ČSSD Zdeněk Seidl.

Vše skončilo jakýmsi kompromisem. Předsednictvo dalo okresním organizacím 14 dní na to, aby navrhly postup. Rozhodovat pak o něm bude krajský výkonný výbor, jenž se má sejít do konce května. 

Fotogalerie: Web žije kauzou Rath

 

Právě se děje

Další zprávy