Dolejš tlačil Ratha nahoru, aféru ale zatím ustál

Martina Machová Martina Machová
18. 5. 2012 20:50
Rathovo největšího spojence podrželi i Sobotka a Dienstbier

Praha - Špičky sociální demokracie od rána do osmé hodiny večerní řešili, jak strana bude dále postupovat v kauze jejího exhejtmana Davida Ratha

Na osudu obviněného poslance se shodli poměrně jasně. Chtějí po něm, aby poté, co odešel ze středočeského hejtmanství, odešel i ze sněmovny.

Současně úzké vedení socialistů navrhuje, aby byli zbaveni členství i další sociální demokraté, kteří jsou do Rathova případu zapleteni a policie je již obvinila - tedy ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její životní partner Petr Kott. David Rath již sám své členství pozastavil.

Jednání pokračovala i odpoledne se zástupci středočeského stranicné buňky. Do Lidového domu byli pozváni předseda středočeské ČSSD a blízký Rathův spojenec a vlivný předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš a Zuzana Moravčíková, která má po Rathovi převzít vedení hejtmanství.

Hlasování o osudu Richarda Dolejše bylo podstatně dramatičtější a zajímavější.

Dolejše podrželi Sobotka či Dienstbier

Dolejš nakonec  při hlasování na předsednictvu strany dokázal přesvědčit své kolegy, že není důvod, aby tento vrcholový orgán přijímal usnesení, které ho k reztignaci kvůli "kauze Rath" vyzývalo. Zůstává  tak dále v čele krajské organizace. Deníku Aktuálně.cz to potvrdili zdroje z vedení ČSSD.

Hlasování ale dopadlo jinak. Podle informací z jednání bylo jen dvanáct členů předsednictva pro, čtrnáct proti usnesení.

Že o usnesení v tomto duchu předsednictvo skutečně hlasovalo, potvrdil na následné tiskové konferenci i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Rovněž uvedl, že on patřil mezi ty, kteří pro usnesení nehlasovali.

Jeho první místopředseda Michal Hašek následně na dotaz Aktuálně.cz přiznal, že on pro usnesení hlasoval. Pikantní pak je, že pro výzvu směrem k vedení středočeské ČSSD, které v konečném znění vyzývalo celé vedení středočeské organizace k rezignaci, nehlasoval ani uchazeč o prezidentský post za ČSSD a její místopředseda Jiří Dienstbier.

Na dotaz Aktuálně.cz, jestli může svůj postoj vysvětlit, zaslal jen krátkou  a značně podivnou reakci, že nehlasoval proto, že o žádné takové výzvě se na vedení socialistů nehlasovalo. Jen pro připomenutí, byl to David Rath, kdo první navrhl veřejně Jiřího Dienstbiera jako kandidáta socialistů na prezidenta.

Pro výzvu pak hlasoval podle informací Aktuálně.cz například i předseda Senátu Milan Štěch, naopak zdržela se ústecký hejtmanka Jana Vaňhová.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přitom před jednáním na dotaz Aktuálně.cz uvedl: "Musí být vyvozena konkrétní a adekvátní odpovědnost i na úrovni vedení středočeské krajské organizace."

Rozšířen seznam nechtěných

Předsednictvo ČSSD následně rozšířilo seznam svých straníků, kteří by měli opustit jejich řady.

Po zadržených Petru Kottovi a ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Pancové, u nichž navrhují přímo vyhození z ČSSD, by podle nich měli dobrovolně přerušit členství i místopředseda středočeské ČSSD Miroslav Lepil a předsedkyně okresní organizace Praha-východ Johana Novotná. Ti jsou totiž ve spojení  se společností ML Compet,která podle policie hrála důležitou roli v celém případu.

Nicméně na odpoledním jednání politického grémia ČSSD, ve kterém usedá předseda, místopředsedové a šéfové senátního s poslaneckého klubu pak Richard Dolejš podle zdrojů z jednání slíbil, že na plánované schůzce středočeského krajského výboru dá svou funkci k dispozici.

Vedení středočeské ČSSD ovšem tvoří zejména jeho příznivci, není proto jisté, že by rezignaci svého dlouholetého předsedy přijali.

O tom, jak se ke kauze jednoho z nejvlivnějších straníků v rámci své krajské organizace postavit, jednalo předsednictvo středočeské buňky již ve středu. 

Nakonec ale navrhli odložit konečné rozhodnutí o dva týdny, aby zjistili názor okresních organizací. Již zde padl návrh, aby odstoupilo celé vedení středočeské ČSSD v čele s Richardem Dolejšem, který Davida Ratha do vrcholových pozic tlačil.

<p></p>

 

Právě se děje

Další zprávy